Over Lotte Burger


Persoonlijk statement

Met dit afstudeerdossier heb ik verschillende kanten van mijzelf laten zien. Ik heb de focus gelegd op het schrijvende gedeelte, omdat ik denk dat daar mijn grootste kwaliteit ligt. Om de producties interessanter te maken, heb ik gebruik gemaakt van verschillende soorten beeldmateriaal. Zo heb ik een tijdlijn, een filmpje en foto’s gemaakt. Op die manier heb ik gestreefd naar originele producties waarbij tekst en beeld elkaar goed aanvullen. Ik hoop hiermee een totaalpakket te hebben afgeleverd.

 

Communicatie opdrachtgevers

Voordat het vak afstuderen van start ging, ben ik al op zoek gegaan naar geschikte onderwerpen. Aangezien ik na mijn pitch weinig kritiek kreeg op mijn plan van aanpak, was dat voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg zat. Ik heb in het commentaar alleen nog wat tips voor bronnen gekregen. Daarbij gaven de docenten het advies om het onderwerp van 1a niet te breed te trekken.

 

Ik vind het belangrijk dat je als journalist een goede voorbereiding treft voor een pitch. Je moet laten zien dat je research hebt gedaan, zodat de boodschap duidelijk overkomt bij de opdrachtgevers. Zelf moet ik nog werken aan mijn spraak, zodat ik tijdens de pitch goed uit mijn woorden kom. Ook moet ik erop letten dat ik de punten in mijn pitch stap voor stap bespreek. Op die manier wordt het verhaal duidelijk voor de luisteraar.

 

Tussentijds gesprek

Tijdens mijn tussentijdse gesprek met docent Marcel Bayer heb ik nog een aantal dingen kunnen vragen. Ik heb vooral gesproken over opdracht 1b, aangezien ik nog niet precies wist op wat voor manier ik het artikel wilde opbouwen. Hij adviseerde mij om niet te diep in te gaan op de wet- en regelgeving, omdat het dan te ingewikkeld zou kunnen worden voor de beoogde doelgroep. Daarbij gaf hij mij de tip om een kader te maken, waarin de begrippen duidelijk worden uitgelegd. Ik heb zijn adviezen verwerkt in mijn uiteindelijke productie.

 

Opdracht 1a

Voor mijn eerste productie heb ik gekozen voor de ontwikkeling van de persvrijheid in Turkije. Het is een actueel onderwerp en sluit goed aan op het opgedragen thema: persvrijheid (vrijheid van meningsuiting). Voor deze productie heb ik er bewust voor gekozen om een opbouwend artikel te maken. De tekst bestaat uit vier verschillende onderdelen: een korte inleiding van het onderwerp, de actuele aanleiding, de geschiedenis en een stukje toekomst. Iedere bron behandelt een eigen onderdeel in het stuk. Ik vond het onnodig om de bronnen op elkaar te laten reageren, omdat er geen sprake is van een discussie over het onderwerp. Ook is nu de duidelijke opbouw in het artikel terug te zien.

 

Ik heb het artikel gecombineerd met een tijdlijn. In deze tijdlijn staan enkele concrete voorbeelden vermeld die ik niet in de tekst kwijt kon. Ik heb ervoor gekozen de tijdlijn vanaf 2013 te laten starten, omdat toen de discussie omtrent de persvrijheid in Turkije werd aangewakkerd (Gezi Park-protesten). De opmaak van de tijdlijn komt overeen met de vormgeving van Elsevier. Denk hierbij aan het gebruik van lettertype en kleur.

 

De productie is bedoeld voor Elsevier. Het weekblad publiceert vaak grote achtergrondverhalen, waardoor er voldoende ruimte beschikbaar is voor mijn verhaal. Daarbij richt Elsevier zich onder andere op actuele ontwikkelingen die zich ook in het buitenland afspelen. Mijn gekozen onderwerp sluit hier goed op aan. Tevens sluit mijn artikel goed aan bij de beoogde doelgroep. Elsevier wordt gelezen door hoogopgeleide lezers, een ideale doelgroep voor een lang en diepgaand verhaal waarin veel informatie staat vermeld.

 

De uiteindelijk productie past bij mij als journalist, omdat ik zeer geïnteresseerd ben ik verschillende culturen. Ik vond het heel interessant om mijn bronnen te spreken en ik ben zelfs naar de redactie van Zaman Vandaag in Rotterdam geweest. Ik heb daar ongeveer vijf uur voor in de trein gezeten, maar dat had ik ervoor over. Verder kon ik in deze productie mijn ei kwijt als schrijvend journalist. En ik heb veel plezier beleefd aan het maken van de tijdlijn, omdat het echt iets aan de productie toevoegt.

 

Opdracht 1b

Voor mijn opdracht 1b heb ik bewust gekozen voor een regionaal onderwerp en medium, omdat ik opdracht 1a heb gekoppeld aan een landelijk weekblad. Tijdens het lezen van het Noordhollands Dagblad kwam ik erachter dat er een voorstel was gedaan door de Partij voor de Dieren (PvdD) om een jachtverbod in stiltegebieden door te voeren. Maar de PvdD kwam in het stuk zelf niet aan het woord. Het leek net alsof alleen de tegenstanders van het voorstel, zoals de jagersvereniging, werden gehoord door de krant. Ik wilde gelijk weten wat de PvdD zelf over de commotie te melden had en wat het voorstel precies inhield. Dat is voor mij de voornaamste reden geweest om dit onderwerp te gebruiken voor mijn productie.

 

Daarbij is het een complex onderwerp door alle wet- en regelgeving, waardoor ik het een uitdaging vond om hierover een achtergrondverhaal te schrijven voor het Noordhollands Dagblad. Dit is namelijk een medium met zowel hoog- als laagopgeleide lezers. Het was dus zaak om een artikel te schrijven dat voor iedere doelgroep goed leesbaar is. Verder gaat het onderwerp over de stiltegebieden in Noord-Holland, waardoor het medium goed past bij de omgeving van het onderwerp.

 

Het artikel heb ik serieus gehouden, waarbij de gesproken bronnen op elkaar reageren. Daarbij moet ik melden dat ik het artikel voor 2 maart afgerond had, waardoor ik er bewust voor heb gekozen de uiteindelijke afwijzing van het voorstel niet mee te nemen in het stuk. Het is namelijk nog altijd een actueel onderwerp, omdat de PvdD nu het voorstel wil doorvoeren in de Natuurwet. Verder wilde ik de focus leggen op het proces van het voorstel en de discussie eromheen. Ik heb hier dus zeer bewust over nagedacht.

 

Ik heb de productie crossmediaal gemaakt met een kort filmitem. Dit item geeft wat meer lucht in de productie, laat tegelijkertijd een serieus probleem zien. In eerste instantie wilde ik iemand van de PvdD meenemen naar het bedrijf van de tuinder, maar helaas heb ik daar niemand voor kunnen vinden. Daarbij vind ik dat de tuinder zijn probleem zeer duidelijk uitlegt, waardoor de inhoud van het filmpje goed is. Wel had ik liever nog meer sfeerbeelden willen maken, maar het regende en er stond nog geen groente op zijn land. Daarbij wordt er alleen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat geschoten, waardoor ik ook het jagen niet in beeld kon brengen. Dat had het filmpje nog interessanter gemaakt!

 

Uiteindelijk denk ik dat ik met deze productie mijn veelzijdigheid heb laten zien. Ik heb een complex onderwerp proberen te verduidelijken en goed hoor- en wederhoor toegepast. Ik vind het belangrijk dat een journalist een onderwerp aan laat sluiten bij het medium, zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Het kader en het plaatje van de stiltegebieden (speciaal opgevraagd bij het Noordhollands Dagblad) voegen echt iets toe. Daarbij vult het filmpje het verhaal goed aan, omdat er nog geen tuinder in het stuk aan het woord kwam. Het is voor mij als journalist belangrijk dat ik bewust nadenk over het totaalplaatje van een productie. De tekst, het kader en plaatjes, de foto van Pé en het filmpje, alles staat met elkaar in verbinding. Ik denk daarom dat het medium zeer geïnteresseerd zou zijn in de productie.

 

Opdracht 2

Ik ben zelf werkzaam op de redactie van een regionaal dagblad. Dat is de reden dat ik zeer geïnteresseerd ben in de toekomst van het medium en dat ik heb gekozen voor het onderwerp ‘overheidssteun voor dagbladen’. Het is zeer actueel en controversieel en daarbij is er voldoende wetenschappelijke content over het onderwerp beschikbaar.

 

De gekozen onderzoeksvraag is afgebakend en maakt het voor mij mogelijk om een duidelijke conclusie te trekken in het artikel. De subvragen zorgen ervoor dat er een heldere opbouw in de productie aanwezig is. Uiteindelijk heb ik een groot deel van mijn artikel gewijd aan de conclusie, die wordt ondersteund door twee gesproken bronnen. Het is vooral Bart Brouwers die relevante informatie geeft over mijn uiteindelijke hoofdvraag. In de bijgevoegde tabel zijn de nadelen/tegenargumenten van overheidssteun voor dagbladen duidelijk te lezen die vervolgens worden tegengesproken. Op die manier kan de lezer zelf bepalen aan welke argumenten hij waarde hecht.De tabel is overigens qua woorden niet meegeteld, omdat het geen onderdeel is van de ‘broodtekst’. Anders had ik dusdanig veel tekst moeten schrappen in het artikel, dat er te weinig wetenschappelijke content meer aanwezig was. Ik heb deze keuze dus bewust gemaakt.

 

Toekomst als journalist

Ik zie mijzelf in de nabije toekomst nog meer ervaring opdoen bij een regionaal medium, zowel op schrijvend als multimediaal gebied. Op die manier wil ik mij nog verder ontwikkelen als journalist en persoon om uiteindelijk over te stappen naar een landelijk medium. Ook heb ik het plan om nog verder te studeren, zodat ik mij kan specialiseren. Dit is gunstig, aangezien ik mij op die manier kan onderscheiden op de arbeidsmarkt.

 

Aan de hand van dit afstudeerdossier is te zien dat ik complexe onderwerpen uitwerk tot begrijpelijke producties die bij beoogd medium en doelgroep passen. De producties laten zowel op het gebied van tekst als beeld mijn creatieve kant zien. Ook heb ik laten zien dat ik zowel voor een landelijk medium als voor een regionaal medium kan produceren. Ik hoop hiermee te kunnen aantonen dat ik klaar ben voor de arbeidsmarkt.