Verantwoording 1a


Begeleidende tekst bij opdracht 1a

Onderwerp

Deze opdracht is verbonden aan een opgedragen thema, namelijk persvrijheid. Ik heb ervoor gekozen mij met deze productie te richten op de ontwikkeling van persvrijheid in Turkije. Nergens op de wereld zitten zoveel journalisten gevangen als in dit land. Het land staat dan ook onderaan de persvrijheid-index (2013), namelijk op plek 154 van de in totaal 170 landen. Daarbij worden zowel Turkse als buitenlandse journalisten in de gaten gehouden door de overheid. Zo werden begin dit jaar nog twee Nederlandse journalisten aangehouden in Turkije. In de productie wordt hier verder op ingegaan.

 

Er wordt in de Europese media regelmatig aandacht besteed aan de beperking van persvrijheid in Turkije. Maar dit is niet iets wat alleen onder het bewind van de Turkse president Erdogan speelt. Turkse media hebben nooit totale persvrijheid gekend. Alleen worden er door het veranderde medialandschap nu nieuwe maatregelen getroffen om zo de eigen media te kunnen blijven controleren. Die controlerende rol van de regering is er altijd al geweest, maar door de vernieuwde maatregelen weer volop in het nieuws. Opvallend is dat president Erdogan begin dit jaar nog in een toespraak zei dat de media nergens zo vrij zijn als in Turkije. Hij ziet zijn land vooral als slachtoffer in de dicussie rondom de persvrijheid.

 

Ik wil met mijn productie laten zien wat zich de afgelopen jaren onder het bewind van Erdogan heeft afgespeeld wat betreft de persvrijheid in het land. Daarbij wil ik het ook hebben over de geschiedenis van de Turkse media. Tot slot wordt er in het stuk vooruitgeblikt. Welke veranderingen zijn er nodig om de persvrijheid in Turkije te bevorderen? En hoe lang duurt het tot deze veranderingen ook daadwerkelijk worden opgenomen binnen de Turkse samenleving? Op die manier vertelt de productie een zo compleet mogelijk verhaal.

 

Genre/medium/doelgroep

Voor deze productie maak ik een achtergrondverhaal (1500 woorden) voor weekblad Elsevier. Dit medium richt zich op de hoogopgeleide actieve lezer, waardoor het blad een ideaal platform biedt voor een diepgaand achtergrondverhaal. Daarbij is Elsevier internationaal georiënteerd en wordt er vaak bericht over ontwikkelingen die in het buitenland plaatsvinden.

 

Voor het achtergrondverhaal spreek ik met de directeur van het Turkije Instituut Leiden, de eindredacteur van Zaman Vandaag en journalist Mehmet Ülger. Alle drie de bronnen hebben veel kennis over de persvrijheid in Turkije en bekijken het onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Om het achtergrondverhaal te versterken, wordt bij het artikel een tijdlijn geplaatst. Op deze tijdlijn is te zien welke situaties zich vanaf 2013 hebben voorgedaan omtrent de beperking van persvrijheid. Ik heb gekozen om de tijdlijn vanaf 2013 te laten starten, omdat na de Gezipark-protesten in dat jaar de discussie rondom persvrijheid in Turkije veel aandacht kreeg in de Europese media. Sindsdien wordt er voortdurend over de persvrijheid in Turkije bericht. De tijdlijn zorgt er uiteindelijk voor dat de lezer een nog beter beeld krijgt over hoe het in Turkije is gesteld met de persvrijheid.