Exporteren voor verzending

Is je item af? Dan zul je er waarschijnlijk iets mee willen doen. Het FinalCut project opsturen heeft geen zin want dat bestaat alleen maar uit verwijzingen naar het ruwe materiaal. Je moet je item dus eerst exporteren.

Afhankelijk van het publicatieplatform (internet, videoplayer, tv, anders) ga je je product op passende wijze exporteren.

Exporteren in de basis

Om je item te exporteren begin je altijd met het exporteren van de tijdslijn in de hoogst mogelijke kwaliteit. Je doet dit door op de tijdslijn een in en uitpunt te zetten aan het begin en het eind van je item. Gebruik nu de toetscombinatie cmd+e om je item te exporteren. Exporteer het bestand naar je eigen capture scratch (Pag. 5) of naar de desktop. Hou er rekening mee dat de desktop iedere dag om 22:00 geleegd wordt.

Exporteren voor verzending naar iemand anders

Een video bestand is hoe dan ook te groot om per mail naar iemand te sturen. Je kunt dit het makkelijkst doen via sites als wetransfer.com, waarmee je bestanden tot 2 GB kunt versturen. Voor de gemiddelde video is dat nog steeds te weinig en bovendien werkt het codec (formaat) waarin de basis export gemaakt is op lang niet iedere computer. Om toch een bruikbaar bestand te maken moet je het basis bestand dus eerst omzetten. streamclipDit doe je niet met FinalCut Pro maar via MPEG Streamclip. Dit programma staat in de programmabalk met het icoon zoals hiernaast.

Open in MPEG Streamclip je basis export en kies vervolgens bij file voor Export to MPEG-4. In het scherm dat nu verschijn moet je een paar kleine instellingen veranderen.

  • Schuif de slider bij Quality naar 100%
  • Vul bij Limit data rate een getal in tussen de 3000 en 15000. Zo blijft de video van goede kwaliteit maar wordt hij een stuk kleiner.
    De grootte van het gecomprimeerde bestand staat bij benadering achter het getal dat je hebt ingevuld. Want …
    … voor het versturen via wetransfer.com moet dit minder dan 2 GB zijn.
    … en voor uploaden naar Vimeo minder dan 500 MB.
  • Laat de Frame Size staan op de optie waar (unscaled) achter staat
  • Zet het vinkje bij Deintererlace Video aan

Of download hier de handleiding Exporteren [pdf] van 2014.