Auteurs- en publicatierechten

De School voor Journalistiek ontvangt meldingen van personen en organisaties die constateren dat hun werk is gepubliceerd op websites van de SvJ zonder dat daar door de rechthebbenden toestemming voor gegeven is. Soms is die toestemming ook niet nodig en is er niks aan de hand. Maar er kunnen ook rechtszaken en hoge boetes uit voortkomen.

Op deze pagina staat aangegeven wat wel en wat niet mag. Met name gericht op het publiceren via internet. Het is een bondig overzicht, snel neergezet, dat later uitgewerkt gaat worden. Nog niet klaar dus.
Aanvullingen en andere reacties kunnen onderaan de pagina worden geplaatst.

Rechten

Is alles wat je publiceert door jouzelf gemaakt? Alle tekst, al het beeld- audio- of videomateriaal?
Dan ben je in principe de rechthebbende van de auteurs- en exploitatierechten.

Lees meer in de Spoedcursus auteursrecht van ICT-jurist Arnoud Engelfriet.

Werk je in opdracht, bijvoorbeeld in opdracht van de school, dan is de opdrachtgever de rechthebbende. Er zijn uitzonderingen mogelijk op deze regel.

Publiceer je materiaal van anderen dan moet je rekening houden met de rechten van betreffende anderen. De persoon die publiceert, die op ‘upload’ of op ‘publiceer’ klikt, is verantwoordelijk voor het geplaatste materiaal. Publiceer je bijvoorbeeld andermans materiaal en wek je de indruk dat het van jou is dan is er sprake van plagiaat.

Lees meer over auteurs-, citaat-, portret- en publicatierecht in het prettig leesbare artikel Beperkingen op het auteursrecht van Arnoud Engelfriet.

Bronvermelding

Het kan zijn dat iemand van jouw redactie een vervolg op je artikel gaat maken. Of dat iemand een gedegen reactie wil schrijven. Of dat materiaal van anderen deel uitmaakt van je werk. De bedoeling is dan dat een gebruikte bron terug te vinden is. Een juiste bronvermelding leidt dus naar de exacte bron.

Buiten de journalistiek is klakkeloos knippen, plakken en delen de norm. Op nieuwssites komt dit ook veel voor.
Hoe het wel hoort lees je op de site Bronvermelding.nl.

Een voorbeeldje van een bronvermelding bij een gebruikte foto (hier niet geplaatst):
Bron foto Cruyff: Allsport – The New York Times, 11 juli 2010

Afbeeldingen

Foto’s die je “zomaar” aantreft op het web, mag je alleen gebruiken als dat nadrukkelijk vermeld staat. Of als ze zijn voorzien van een Creative Commons licentie die gebruik toestaat. Er zijn verschillende licenties die bijvoorbeeld aangeven of naams- of bronvermelding verplicht is. Of dat je het beeldmateriaal mag bewerken.

Google op ‘free pictures’ dan verschijnt een overweldigend aanbod.
Dat lijkt mooi maar het is zelden vrij te gebruiken beeldmateriaal. Lees vooral de kleine lettertjes in de gebruiksvoorwaarden! Of er zijn beperkingen in de toepasbaarheid. Of er is een jaarlijkse bijdrage verplicht.

Hoe kom je wel aan “vrije” foto’s?
In Google Images kun je onder “Geavanceerd zoeken” kiezen voor “Gebruiksrechten”: “Gelabeld voor hergebruik”
In Yahoo Images kun je onder “Filters” aanvinken: “Creator allows reuse”.
In Flickr kun je onder “Advanced search” kiezen voor: “Only search within Creative Commons-licensed content”.

Je kunt natuurlijk altijd gewoon de rechthebbende om toestemming vragen. Geef aan waarvoor je het materiaal gaat gebruiken. En vraag waar je de bronvermelding naartoe moet linken.

Kijk verder:

 


De gebruikte afbeelding is een bewerking van een animatie waarvan de maker onbekend is.

Vragen, opmerkingen?

* = verplicht veld