Beeld bewerken

Uit ervaring en onderzoek: beeld is voor veel lezers aantrekkelijker dan tekst.

Eigen fotomateriaal

Veel camera’s maken plaatjes die voor internet eigenlijk veel te goed zijn. Ze zijn te groot van formaat en hebben een te hoge resolutie.

Nog zoiets. Veel camera’s stellen het beeld automatisch scherp op het midden van de afbeelding. Op het kruispunt van de twee diagonalen. Volgens de ‘regel van derden‘ en de gulden snede is het aanmerkelijk beter om het onderwerp uit het midden te halen en spannender in het kader te plaatsen.

Met Photoshop, Fireworks of Gimp kan je foto’s makkelijk uitsnijden en/of verkleinen. En de resolutie aanpassen aan het medium internet: 72 dpi.

Hoe breed je een foto moet maken voordat je deze publiceert hangt af van je doel. Stel de breedte van de tekstkolom is 450 pixels, zoals op deze pagina.

  • Wil je de foto tekstbreed laten zien om ‘m te bespreken dan is 450 px breed genoeg.
  • Wil je de foto als illustratie zijdelings van de tekst dan volstaat iets minder dan de helft: 150 tot 200 px. Dat houdt de, naast de foto doorlopende, tekst leesbaar.
  • Wil je de foto schermbreed, zodat deze groot te zien is na het klikken op een klein formaat van diezelfde foto? Hou dan de standaard maten aan van de gangbare beeldschermen. Tegenwoordig: 1024 bij 768 px.

Het kan ook zijn dat het template aangeeft welke afmetingen je beeldmateriaal hort te hebben.

Maak afbeeldingen in ieder geval op maat vóórdat je ze in WordPress publiceert.

Scannen

Op de printers binnen de HU kan je ook scannen. Het apparaat maakt een scan van wat je aanbiedt en stuurt de scan naar jouw emailadres. Door je te registreren als gebruiker van de printers is jouw emailadres al bekend.

Het is mogelijk om de instellingen voor het scannen aan te passen.