Skip to Content

Freelance

Written on september 13, 2012 at 07:56, by

Dit is de site van het Freelancebureau van de School voor de Journalistiek (Instituut voor de Media) van de Hogeschool van Utrecht. Boven- en onderaan deze pagina staan links met de belangrijkste algemene informatie voor achtereenvolgens opdrachtgevers, ouderejaars studenten en de freelancers ‘oude stijl’ (derde- en vierdejaars). Hieronder staan de opdrachten die bij het bureau binnengekomen zijn, de meest recente eerst. Een lijst met de laatste opdrachten staat in de rechterkolom.

Deze opdrachten zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht die het vak Freelance of Markt Betreden volgen! Ze zijn niet bedoeld voor studenten van andere opleidingen, en zeker niet voor freelancers van buiten de opleiding. Opdrachtgevers verbinden zich aan deze voorwaarde, willen ze gratis hun opdrachten kunnen plaatsen. 

Belangrijk voor opdrachtgevers: heeft u een opdracht die u graag op deze site geplaatst wilt zien, formuleert u dan een directe oproep aan de studenten. Zie elders op deze site wat daarin moet staan.

Belangrijk voor studenten: als je op een opdracht reageert, zet dat er dan bij! En meld het even bij Yolan Witterholt als een opdracht van de site kan/moet.

Alle mail graag naar: yolan.witterholt@hu.nl

Verslaggevers (social media) gezocht voor 1001 soorten dag

Written on april 19, 2019 at 14:16, by

Utrecht Natuurlijk organiseert op 16 juni voor de tweede keer een 1001 soorten dag in Utrecht. Tijdens die dag gaat een team van experts de uitdaging aan om in heel Lunetten zoveel mogelijk verschillende dier- en plantensoorten te vinden. Van vogels tot bijzonder varens, van paddenstoelen tot pissebedden alle soorten worden geteld en in kaart gebracht. Bezoekers van de 1001 soorten dag kunnen meekijken, meedoen en kennis maken met de mensen achter dit onderzoek.

Het zenuwcentrum van de 1001 soorten dag is Koppelsteede. Vanuit hier zijn er excursies en publiceren we live over wat er langs bermen, in poelen en in steegjes allemaal gevonden wordt. We zoeken hiervoor reporters die op sociaal media live verslag willen doen van de dag.

Wie zoeken we?
Utrecht Natuurlijk zoekt reporters die op sociaal media live verslag willen doen van de dag. Dit betekent; schrijven, interviewen, in beeld brengen en content ook meteen live publiceren. We verwachten van je dat je enthousiast bent en wilt induiken in de wereld van biodiversiteit en stadsnatuur en dit kan overbrengen naar een breder publiek. Er wordt verwacht dat je zelfstandig kan werken en een goed gevoel voor beeld en taal hebt.

Wat bieden we jou?
Een relevante werkervaring met een heel interessant onderwerp. Denk aan prachtige natuurfotografie en het interviewen van specialisten. Een afgebakende taak, die je vooral op de dag zelf gaat uitvoeren. We helpen je op weg met het contactleggen met de expert en het verzamelen van content. Je wordt begeleid door onze adviseur. Vooraf krijg je een briefing zodat je goed voorbereid aan te slag kan gaan.

Praktische info
De 1001 soorten dag vindt plaats in Utrecht Lunetten van 7.00 tot 23.00.Ter voorbereiding komen er een of twee gesprekken met uitleg over wat er wordt verwacht. Verder vinden alle werkzaamheden plaats op 16 juni. Een vrijwilligersvergoeding is mogelijk in overleg. Meer informatie over Utrecht natuurlijk vind je op www.utrechtnatuurlijk.nl

Interesse? Bel of mail Ursula Engel, adviseur Utrecht Natuurlijk, locatie Koppelsteede: 0628365411 -ursula.engel@utrechtnatuurlijk.nl

Freelance weekendjournalist(en) bij Sanoma

Written on april 18, 2019 at 13:18, by

Voor de gecombineerde online redactie zijn we op zoek naar freelance weekendjournalisten voor Story.nlViva.nl en Flaironline.nl. Wie wil er op zaterdag en/of zondag deze drie sites aanvullen met (entertainment)nieuwsartikelen en deze op de juiste manier aanjagen op social media?
Iemand met wellicht al wat (showbizz)ervaring? Die het leuk vindt om deze drie verschillende doelgroepen tegelijk te bedienen?
Na een korte inwerkperiode wordt het werk zelfstandig (vanaf huis) uitgevoerd. Er is het hele jaar door plek. We betalen een dagtarief.
Kandidaten kunnen contact met mij opnemen: bettina.voos@sanoma.com.

Schrijver(s) van een rapport voor stichting in Zaanstad

Written on april 3, 2019 at 11:56, by

De Stichting Verkeersveilig en Gezond Westerkoog in Zaanstad heeft behoefte aan een rapport waarin beschreven staat wat de gemeente Zaanstad vanaf de jaren tachtig tot nu toe de woonwijk Westerkoog verkeerskundig heeft aangedaan. Een prachtige woonwijk in Zaanstad met goede verbindingen naar Amsterdam en het noorden zowel per OV als per auto.

De oorspronkelijk getekende weg binnendoor de wijk om een verkeerverbinding te creëren met de naastliggende woonwijk Westerwatering  is tot nu toe niet gerealiseerd. In plaats daarvan wordt de bestaande rondweg hiervoor gebruikt, weliswaar buiten spitstijden, maar het huidige coalitieakkoord van de gemeente spreekt over een 24/7 gebruik van de rondweg. De meeste bewoners van Westerkoog zijn absoluut niet blij met deze plannen en voelen zich niet serieus genomen door de gemeente, sterker nog: zij ervaren zichzelf als het verkeerskundig afvoerputje van Zaanstad.

Dat is de reden van oprichting van de eerder genoemde Stichting die zich ten doel stelt de weg binnendoor te gebruiken, omdat het gebruik daarvan toekomstvast is gelet op de enorme woningbouw in Westerwatering. Het gebruik van een door de gemeente gewenste rondweg is dat beslist niet, bovendien zou dat tientallen te kappen bomen betekenen……

Van de student(en) willen we graag dat ze in deze materie duiken en historische research doen en de gang van zaken in een rapportage beschrijven. Wij beschikken over een ervaren journalist die de studenten bijstaat.

Belangstelling? Neem contact op met Kees Kos: 0651091052

Student voor vlogs audit Bachelor International Business HU (16 april)

Written on april 1, 2019 at 12:54, by

Let op: deze opdracht moet worden uitgevoerd op 16 april, dus in periode D! Maar er is niets op tegen om als student in periode D nu alvast contact te leggen.

De bacheloropleiding International Business krijgt in oktober van dit jaar een audit. Een audit is een check door de NVAO, die namens de overheid kijkt of de opleiding voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen en dus wederom geaccrediteerd mag worden. Deze audit is dus erg belangrijk voor de hogeschool. We willen voor de het panel ook graag een paar korte VLOGS opnemen, waarin studenten vertellen over hun opleiding. Daarom zijn we op zoek naar een student die de volgende opdracht uit wil voeren:

  • Opname van korte Videoberichten (VLOGS) van studenten.
  • Houdt in: Het maken van een aantal Vlogs met studenten
  • Tijdsbesteding: Naar verwachting duurt het opnemen ongeveer één uur tot anderhalf uur en het voorbereiden een half uur. Het monteren kost naar verwachting 2 tot 3 uur.
  • Gewenste ervaring: De student moet in staat zijn om opnames te maken en te monteren. Inzicht en ervaring in camera-positionering en het maken van korte verslagen zijn een vereiste.
  • Opnamedag is 16 april ergens tussen 9:00-15:00 uur (exacte tijd wordt nog bekend gemaakt).
  • Opnames vinden plaats op locatie Heidelberglaan 15.
  • Een vergoeding is mogelijk voor deze opdracht.
  • Graag zelf een camera meebrengen. (YW: kun je lenen op school)

Interesse? Neem contact op met Laura Kox: laura.kox@hu.nl

NIEUWE TALKSHOW: REDACTEUR GEZOCHT

Written on maart 20, 2019 at 12:26, by

Het productiebedrijf achter het succesvolle YouTube kanaal Jeroen & Co (230.000 abonnees en miljoenen views per maand) gaat een nieuw YouTube kanaal starten.
Een kanaal dat zich richt op een doelgroep die tot nu toe nog maar mondjesmaat wordt voorzien van online content: de millennial.

Op dit nieuwe kanaal wordt er elke week een live talkshow uitgezonden. Het wordt een journalistieke talkshow, met de actualiteiten van die week. De uitzendingen worden gepresenteerd door Jeroen Holtrop (ex PowNed). Het betreft een co-productie met Omroep West en de uitzendingen zullen dan ook tevens op tv worden uitgezonden. De focus blijft echter YouTube.

Zoals gezegd is er voor de (in actualiteit geïnteresseerde) millennial nog weinig content te vinden op YouTube. Je vindt hier vooral pranks, vlogs en allerlei tutorials. Maar wij gaan dus een talkshow maken! Oftewel: het wordt pionieren, het wordt verkennen, het wordt grenzen verleggen. Daarom beginnen we met een klein team en zijn we op zoek naar een redacteur voor twee dagen per week.

De werkzaamheden
– Aandragen van onderwerpen
– Uitwerken van onderwerpen
– Benaderen van gasten
– Ondersteuning tijdens uitzendingen

Wat wij vragen
– Enthousiaste redacteur, klaar om meters te maken
– Affiniteit met politiek gewenst
– Stressbestendigheid. Er komt direct veel verantwoordelijkheid bij kijken.
– Gedrevenheid
– Flexibiliteit in werktijden
– Sociale en communicatieve vaardigheden

Wat wij bieden
Dit is een unieke kans om een talkshow vanaf de grond op te bouwen. Je kan echt meedenken met de ontwikkeling van een (tv)programma. Er is de beschikking over een professionele studio en een groot online bereik. Doordat we in een klein team beginnen krijg je meteen veel verantwoordelijkheid. Aan jou de taak om dit waar te maken en een TOP programma neer te zetten.

Onkostenvergoeding beschikbaar.

Je werkt vanaf ons kantoor in Den Haag. Dit kantoor bevindt zich in het gebouw van Omroep West. Hier is tevens de studio waar de uitzendingen plaatsvinden.

Interesse? Stuur een mail met je CV en motivatie naar info@threemenmedia.nl

SPRING Performing Arts Festival zoekt SPRING Reporters! In mei.

Written on maart 17, 2019 at 18:54, by

Van 16 t/m 25 mei vindt SPRING Performing Arts festival voor de zevende keer plaats en is Utrecht dé plek waar je moet zijn voor vernieuwende, uitdagende theater-en dansvoorstellingen van (inter)nationale makers in de theaters en in openbare ruimtes. SPRING zoekt enthousiaste SPRING Reporters om het vrijwilligersteam te versterken!

Wie zoeken we?

We zoeken mensen die geïnteresseerd zijn in theater en dans en die tijdens het festival willen schrijven, interviewen, bloggen, vloggen of filmen. Je duikt vol in het festivalprogramma, bedenkt creatieve ideeën en zet deze om in content.

Wat bieden we jou?

Wij bieden jou een ontzettend leuke ervaring in een gezellig team. Als onderdeel van de SPRING-crew krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij een internationaal performancefestival én kun je relevante werkervaring opdoen. Voor je dienst begint krijg je een briefing van je teamcoördinator zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Ook krijg je voor elke dienst die je werkt een vrijkaartje waarmee je de voorstellingen kunt bezoeken.

Praktische info

Het festival vindt plaats in Utrecht en duurt 10 dagen, van 15 t/m 26 mei. Je zult aan de slag gaan op de locaties van de performances. Dit kan dus zowel in de Stadsschouwburg of Theater Kikker zijn als in openbare ruimtes in het centrum van Utrecht. Binnen de tien dagen vragen wij je of je minimaal 4 diensten wilt werken. Een dienst duurt gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur. Reiskosten worden niet vergoed.

Aanmelden

Wil je onderdeel worden van het team? Super! Wanneer je geïnteresseerd bent vragen we je om een korte motivatie en cv te sturen naar vrijwilligers@springutrecht.nl. Wij nemen dan contact met je op om je aanmelding af te ronden. Hopelijk zien we je snel!

Annika Wijkhuisen, Vrijwilligerscoördinator SPRING Performing Arts Festival 2019

Ganzenmarkt 14, 3512 GD Utrecht / The Netherlands

T: +31 (0)30 233 20 32 www.springutrecht.nl

Gezocht: Fotograaf voor citymarketing campagne

Written on maart 7, 2019 at 11:43, by

Het centrum van Utrecht bestaat uit 5 verschillende kwartieren; het Vredenburgkwartier, Museumkwartier, Domkwartier,Stadhuiskwartier en het Universiteitskwartier. Elk kwartier heeft z’n eigen karakter en unieke aanbod aan winkels, horeca en (culturele) instellingen.

Het zogenaamde Universiteitskwartier is het bruisende, creatieve hart van Utrecht. Met gezellige restaurants, hippe koffietentjes, coole designshops, spetterende festivals en culturele instituten zoals de bieb en de schouwburg is deze wijk een onontdekte parel in de binnenstad. Veel mensen die Utrecht bezoeken, kennen dit oostelijke stukje van het centrum helemaal niet.

Momenteel wordt een langdurige campagne ontwikkeld om de ondernemers en hun bijzondere plek in de stad onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Jij kan bijdragen om dit gave kwartier te promoten.

Het hart van de campagne vormt een website waar meer dan 100 winkeleigenaren, horecaondernemers, festivalorganisatoren, ambachtslieden en andere figuren uit deze wijk hun verhaal doen. Samen met een beginnende journalist ga jij langs de deuren om spontaan ogende stoere foto’s te maken in de natuurlijke omgeving van de geportretteerden. Deze foto’s bewerk je in een consistente stijl die past bij de campagne, waarna ze bij de portretten op de website worden geplaatst.

Samen met de student-journalist bezoek je als duo meerdere ondernemers per dag. Sturing, planning, instructies en feedback ontvang je van professionals uit het campagneteam. Maar let op; er wordt veel zelfstandigheid, initiatief en daadkracht van je gevraagd.

Deze opdracht is een buitenkans voor studenten fotografie die een enorme bak aan portret-ervaring willen opdoen. Gedurende een periode van 2 maanden zal je tientallen ondernemers fotograferen en deze verwerken tot aantrekkelijke beelden. Denk jij dat je er klaar voor bent? Mail dan zo snel mogelijk je motivatie en CV naar Sven Willemse sven@theprojectsonline.nl  Voor vragen: 030 2010791

 

Gezocht: creatieve social media freak voor Unikwartier Utrecht

Written on maart 7, 2019 at 11:41, by

Het centrum van Utrecht bestaat uit 5 verschillende kwartieren; het Vredenburgkwartier, Museumkwartier, Domkwartier, Stadhuiskwartier en het Universiteitskwartier. Elk kwartier heeft z’n eigen karakter en unieke aanbod aan winkels, horeca en (culturele) instellingen.

Het Universiteitskwartier is het bruisende, creatieve hart van Utrecht. Met gezellige restaurants, hippe koffietentjes, coole designshops, spetterende festivals en culturele instituten zoals de bieb en de schouwburg is deze wijk een onontdekte parel in de binnenstad. Veel mensen die Utrecht bezoeken, kennen dit oostelijke stukje van het centrum helemaal niet.

Momenteel wordt een langdurige campagne ontwikkeld om de ondernemers en hun bijzondere plek in de stad onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Jij kan bijdragen om dit gave kwartier te promoten.

Het hart van de campagne vormt een website waar meer dan 100 winkeleigenaren, horecaondernemers, festivalorganisatoren, ambachtslieden en andere figuren uit deze wijk hun verhaal doen. Aanvullend daarop zullen ook social media kanalen worden gelanceerd, die de typerende reuring in het kwartier weergeven.

Hiervoor zoeken we een creatieve, enthousiaste persoonlijkheid voor wie Instagram / Facebook geen geheimen kent en die zelfstandig kan fotograferen en monteren.

Een jonge influencer die het kwartier kan weergeven in verrassende, prikkelende content.

Sturing, planning, instructies en feedback ontvang je van professionals uit het campagneteam. Maar let op, er wordt veel zelfstandigheid, initiatief en daadkracht van je gevraagd.

Ben jij niet van social media weg te slaan en help jij ons om het Unikwartier in woord en beeld te vangen? Gedurende een periode van 2 tot 3 maanden kun je – tegen stagevergoeding – voor ons aan de slag.

Stuur uiterlijk 17 maart je motivatie en CV naar Sven Willemse sven@theprojectsonline.nl  Voor vragen: 030 2010791

Verslaggever voor Ermelose Zaken

Written on maart 4, 2019 at 21:04, by

Voor ons online nieuwsplatform Ermelose Zaken, zijn wij op zoek naar een betrokken freelance journalist. Iemand woonachtig in de omgeving van Ermelo/Harderwijk die weet wat er in de regio speelt en voor wie een raads- of commissievergadering te volgen is.

Wij zoeken iemand die de juiste vragen durft te stellen, zowel tijdens een persuurtje met het gemeentebestuur als in een persoonlijk interview.

Bij voorkeur zit onze nieuwe collega in de eindfase van een studie journalistiek en heeft hij of zij tijd om tenminste vijf artikelen per week te leveren. Als het verhaal er om vraagt, met beeldmateriaal (opname, interview en monteren in premiere pro).

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Gerdien Beelen, via info@harderwijksezaken.nl of 06-53190013.

Vergoeding in overleg.

Redacteuren voor feministisch tijdschrift LOVER (LiteratuurOVERzicht)

Written on februari 25, 2019 at 22:05, by

Het feministische Tijdschrift LOVER (Literatuur OVERzicht) is ooit begonnen als bijlage van de nieuwsbrief van Actiegroep Man Vrouw Maatschappij (MVM), één van de eerste feministische organisaties in Nederland. Al snel na haar oprichting in 1974 ging LOVER zich ook richten op boekrecensies en andere artikelen. Belangrijke feministische kopstukken als Hedy d’Ancona, Anja Meulenbelt, Gloria Wekker en Asha ten Broeke schreven in het verleden al voor LOVER.

Inmiddels is LOVER alleen online beschikbaar. Elke week werkt een kleine, hechte groep vrijwilligers aan de coördinatie en creatie van feministische journalistiek. Wil je ook ervaring op doen in een feministische én journalistieke setting? In verband met de uitbreiding van onze redactie zijn we op zoek naar twee redacteuren.

Als redacteur bij LOVER redigeer je uiteenlopende journalistieke content en zorg je dat dit in onze contentkalender wordt ingepland. Je onderhoudt contacten met verschillende organisaties en schrijvers. Je werk is divers: van het begeleiden van een lange reportage van een beginnend schrijver tot het elimineren van spellingfouten uit een scherpe column. Je bent bovendien in staat om in te schatten wanneer welke begeleiding nodig is. Je maakt elk artikel compleet (tekst bij beeld en beeld bij tekst) en zorgt dat het volgens planning op de site wordt gepubliceerd.

Je mag natuurlijk zelf ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Je bent werkzaam in een redactieteam van 4 tot 6 redacteuren die maandelijks vergadert.

Uren per week: 2-5 uur per week, in overleg.

Geïnteresseerd? Stuur je motivatiebrief en cv naar Eva M. Verbeek

eva.verbeek@ tijdschriftlover.nl en check onze site: www.tijdschriftlover.nl