Skip to Content

Freelance

Written on september 13, 2012 at 07:56, by

Dit is de site van het Freelancebureau van de School voor de Journalistiek (Instituut voor de Media) van de Hogeschool van Utrecht. Boven- en onderaan deze pagina staan links met de belangrijkste algemene informatie voor achtereenvolgens opdrachtgevers, ouderejaars studenten en de freelancers ‘oude stijl’ (derde- en vierdejaars). Hieronder staan de opdrachten die bij het bureau binnengekomen zijn, de meest recente eerst. Een lijst met de laatste opdrachten staat in de rechterkolom.

Deze opdrachten zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht die het vak Freelance of Markt Betreden volgen! Ze zijn niet bedoeld voor studenten van andere opleidingen, en zeker niet voor freelancers van buiten de opleiding. Opdrachtgevers verbinden zich aan deze voorwaarde, willen ze gratis hun opdrachten kunnen plaatsen. 

Belangrijk voor opdrachtgevers: heeft u een opdracht die u graag op deze site geplaatst wilt zien, formuleert u dan een directe oproep aan de studenten. Zie elders op deze site wat daarin moet staan.

Belangrijk voor studenten: als je op een opdracht reageert, zet dat er dan bij! En meld het even bij Yolan Witterholt als een opdracht van de site kan/moet.

Alle mail graag naar: yolan.witterholt@hu.nl

Vaste tekstschrijver voor kenniscentrum edelmetaal

Written on februari 18, 2019 at 13:15, by

Onze opdrachtgever is een marktleider in Nederland in de handel in fysiek edelmetaal. Middels een kenniscentrum worden particulieren in Nederland op de hoogte gehouden over ontwikkelingen in de goudmarkt, de risico’s in ons huidige financiële systeem en de rol die goud vervult om koopkracht te behouden en als veiligheidsanker.

Wij zijn op zoek naar een student die dit kenniscentrum bijhoudt, artikelen vanuit het Engels vertaalt en eigen artikelen schrijft over het beleggen in goud en zilver en het financiële systeem.

Het is belangrijk dat je zelfstandig bent en een eigen planning kan maken. Je werkt vanuit huis, maar we zien je graag eens in de twee weken om de voortgang te bespreken in Baarn of Utrecht. Het is een betaalde opdracht (8 – 16 uur per week). 

Denk jij dat je geschikt bent voor deze opdracht? Heb jij interesse in het financiële systeem, de kredietcrisis, beleggen en sparen, dan is dit wellicht een opdracht voor jou! Motiveer je reactie en neem contact op via: mail@effectiefonline.nl t.a.v. Bas ter Weijden

Freelance redacteur voor GPblog (Formule 1)

Written on februari 8, 2019 at 15:00, by

Op de redactie van GPblog is per direct ruimte voor een freelance redacteur. Het aantal uren per week is flexibel in te delen.

Hoe ziet een werkdag eruit? Je houdt het nieuws in de gaten en zorgt dat de website up-to-date is. Daarnaast hou je de social media kanalen nauwlettend in de gaten en denk je na over welke stukken geschreven kunnen worden tijdens een Formule 1 weekend.

Ervaring met een CMS, Photoshop en video-editing is een pre. Daarnaast rekenen we natuurlijk op een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en Formule 1 kennis. Je kent het verschil tussen de supersoft en hypersofts en je kan de startnummers van de coureurs zonder problemen achterstevoren opnoemen. Wanneer je werkt bij GPblog zijn er ook onregelmatige diensten, waarbij je in overleg overdag, maar ook in de avonden en weekenden ingezet kan worden. Het werk kan zowel vanuit huis als vanaf ons kantoor in Amsterdam-Noord gedaan worden.

Voldoe je aan onderstaande eisen, wil je deel uitmaken van een jong, ambitieus en dynamisch team en droom je ervan te werken bij een van de snelst groeiende Formule 1 websites van Nederland? Solliciteer dan nu!

Stuur een email naar sebastiaan[@]gpblog.com.

Wij vragen: – Je bent gek van Formule 1 – Je bent flexibel, zelfstandig en proactief – Werken in avonden en weekenden is voor jou geen enkel probleem – Je hebt ervaring met Facebook, Twitter en Instagram – Je hebt de ambitie om de allersnelste te zijn en een oog voor winnende content – Je bent stressbestendig en kan goed onder tijdsdruk werken – Je bent ambitieus en je wilt jezelf constant verbeteren – De weg kennen in Photoshop is een pre

Wij bieden: – Een dynamische werksfeer met leuke collega’s – Marktconforme vergoeding – Veel ruimte voor eigen inbreng – Een zelfstandige en leuke baan.

The Daily Indie zoekt startende muziekjournalisten met ambitie

Written on februari 7, 2019 at 11:19, by

The Daily Indie is een snelgroeiend, toonaangevend platform voor nieuwe muziek. Met ons gedreven team maken we allerlei soorten content over muziek, interviewen we artiesten en doen verslag vanaf festivals. We schenken vooral aandacht aan bands en artiesten uit de underground, maar we werken ook met de ‘grote namen’.

We zijn op zoek naar creatieve en ambitieuze journalistieke talenten die goede verhalen over muziek willen maken. We helpen je ervaring op te doen met journalistiek en storytelling en een netwerk op te bouwen in de muziekscene.

Redacteuren voor inspiratie-platform HTSPT

Written on januari 25, 2019 at 17:20, by

HTSPT is een online platform dat bezoekers op praktische wijze inspireert op het gebied van food, lifestyle en travel. We zoeken redacteuren in verschillende steden die affiniteit hebben met deze facetten. Je zal bij verscheidene ‘hotspots’ eten en drinken om hier visueel en tekstueel verslag van te doen voor onze lezers. Ook overnachten in hotels of het beleven van culturele activiteiten behoren tot de mogelijkheden. We hebben geen vaste werkplek waar vanuit de artikelen worden geschreven, hierin ben je vrij.

Wij zoeken iemand die
– enthousiast kan schrijven (NL + ENG)
– affiniteit heeft met eten & drinken/ horeca
– ervaring heeft met fotografie
zowel met een camera als met postproductie (bewerking achteraf)
– zelfstandig werkt (onder begeleiding)
– zich actief opstelt, zowel redactioneel als in persoon op locatie
– bij voorkeur in het bezit is van een (studenten)-OV of rijbewijs
– beschikbaar is voor ten minste drie maanden en 16 uur per week (overleg mogelijk)

Je krijgt de mogelijkheid om bij vele restaurants, lunchrooms, koffiebars en andere hotspots (gratis) te eten en te drinken, indien gewenst zelfs met een +1. Er zullen echter, uiteraard, ook artikelen geschreven moeten worden waar geen leuk uitje aan gekoppeld zit.

www.htspt.co

Neem een kijkje op onze website en stuur jouw motivatiebrief, inclusief enkele eerder geschreven stukken en geschoten foto’s, naar team@htspt.co.

Ruden Nijsse

 

Schrijver(s) van een rapport voor stichting in Zaanstad

Written on januari 25, 2019 at 11:56, by

De Stichting Verkeersveilig en Gezond Westerkoog in Zaanstad heeft behoefte aan een rapport waarin beschreven staat wat de gemeente Zaanstad vanaf de jaren tachtig tot nu toe de woonwijk Westerkoog verkeerskundig heeft aangedaan. Een prachtige woonwijk in Zaanstad met goede verbindingen naar Amsterdam en het noorden zowel per OV als per auto.

De oorspronkelijk getekende weg binnendoor de wijk om een verkeerverbinding te creëren met de naastliggende woonwijk Westerwatering  is tot nu toe niet gerealiseerd. In plaats daarvan wordt de bestaande rondweg hiervoor gebruikt, weliswaar buiten spitstijden, maar het huidige coalitieakkoord van de gemeente spreekt over een 24/7 gebruik van de rondweg. De meeste bewoners van Westerkoog zijn absoluut niet blij met deze plannen en voelen zich niet serieus genomen door de gemeente, sterker nog: zij ervaren zichzelf als het verkeerskundig afvoerputje van Zaanstad.

Dat is de reden van oprichting van de eerder genoemde Stichting die zich ten doel stelt de weg binnendoor te gebruiken, omdat het gebruik daarvan toekomstvast is gelet op de enorme woningbouw in Westerwatering. Het gebruik van een door de gemeente gewenste rondweg is dat beslist niet, bovendien zou dat tientallen te kappen bomen betekenen……

Van de student(en) willen we graag dat ze in deze materie duiken en historische research doen en de gang van zaken in een rapportage beschrijven. Wij beschikken over een ervaren journalist die de studenten bijstaat.

Belangstelling? Neem contact op met Kees Kos: 0651091052

Student(en) voor ‘Oral History of Polsbroek’

Written on januari 24, 2019 at 12:27, by

 Polsbroek is een dorpje van ong. 1200 inwoners onder de rook van Utrecht (25 km). De plaatselijke dorpsvereniging heeft het idee / de ambitie om een boek te gaan geven met de geschiedenis van Polsbroek. (Een eeuw of een halve eeuw?), in ieder geval door middel van een ‘oral history’. We willen verschillende markante en minder markante (oud)Polsbroekers interviewen over leuke onderwerpen:

Bijvoorbeeld:

  1. Oude eigenaren van de (opgeheven) kruidenierszaak over de Polsbroekse middenstand;
  2. Drie gebroeders Zijderlaan over de voerfabriek Zijderlaan;
  3. Oud coach het oude zes-bedreigde-dorpenspel waar Polsbroek in de jaren ’80 excelleerde;
  4. Een melkveehouderij over hoe het vroeger ging;
  5. De bouwtijd van ‘de nieuwbouw’;
  6. Een oud-dominee die in Polsbroek heeft gestaan of een oud-trainer van de plaatselijke voetbal;
  7. De ruilverkaveling Lopikerwaard;
  8. Oud politicus over de tijd dat Polsbroek een eigen gemeente was;
  9. Mevrouw De Heer (met 10 zonen en geen dochters)?

Ofwel: het is fijn als het waar is, maar een leuk verhaal kan ook het begin van een legende zijn.

Wat verwachten wij van jou?

Het afnemen van het interviews en het schrijven van een leuke, goed leesbare tekst. Een interview kost je een dagdeel (incl. reizen), het uitwerken verwacht ik ook. Wij werken vooralsnog niet met een deadline, het zou echter mooi zijn als het ruwe materiaal voor het boek in 2019 klaar is. Je werkt op eigen initiatief, wij spannen ons in voor de opmaak/layout, meedenken en contacten leggen met (oud-)polsbroekers, de financiering (sponsoring) voor het drukken/uitgeven in eigen beheer door de Dorpsvereniging. Alles wordt eigendom van Dorpsvereniging Polsbroek.

Financieel: in overleg kunnen gemaakte onkosten worden vergoed.

Dorpsvereniging Polsbroek, Peter Jan de Jong (vz), dorpsverenigingpolsbroek@gmail.com , tel. 06 53896973. Onze website: www.dorpsverenigingpolsbroek.nl

Fotograaf voor citymarketing campagne CMU

Written on januari 21, 2019 at 11:45, by

Het centrum van Utrecht bestaat uit 5 verschillende kwartieren; het Vredenburgkwartier, Museumkwartier, Domkwartier, Stadhuiskwartier en het Universiteitskwartier. Het zogenaamde Universiteitskwartier is het bruisende, creatieve hart van Utrecht. Met gezellige restaurants, hippe koffietentjes, coole designshops, spetterende festivals en culturele instituten zoals de bieb en de schouwburg is deze wijk een onontdekte parel in de binnenstad. Momenteel wordt een langdurige campagne ontwikkeld om de ondernemers en hun bijzondere plek in de stad onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Jij kan bijdragen door dit gave kwartier te promoten. Het hart van de campagne vormt een website waar meer dan 100 winkeleigenaren, horecaondernemers, festivalorganisatoren, ambachtslieden en andere figuren uit deze wijk hun verhaal doen. Samen met een beginnende journalist ga jij langs de deuren om spontaan ogende stoere foto’s te maken in de natuurlijke omgeving van de geportretteerden. Deze foto’s bewerk je in een consistente stijl die past bij de campagne, waarna ze bij de portretten op de website worden geplaatst. Samen met de student-journalist bezoek je als duo meerdere ondernemers per dag. Sturing, planning, instructies en feedback ontvang je van professionals uit het campagneteam.

Maar let op; er wordt veel zelfstandigheid, initiatief en daadkracht van je gevraagd. Gedurende een periode van 2 maanden zal je tientallen ondernemers fotograferen en deze verwerken tot aantrekkelijke beelden. Denk jij dat je er klaar voor bent? Mail dan uiterlijk 17 februari je motivatie en CV naar Sven Willemse sven@theprojectsonline.nl Voor vragen: 030 2010791

Nieuwsgierige interviewer voor ondernemersportretten CMU

Written on januari 21, 2019 at 11:42, by

Het centrum van Utrecht bestaat uit 5 verschillende kwartieren; het Vredenburgkwartier, Museumkwartier, Domkwartier, Stadhuiskwartier en het Universiteitskwartier. Het Universiteitskwartier is het bruisende, creatieve hart van Utrecht. Met gezellige restaurants, hippe koffietentjes, coole designshops, spetterende festivals en culturele instituten zoals de bieb en de schouwburg is deze wijk een onontdekte parel in de binnenstad. Momenteel wordt een langdurige campagne ontwikkeld om de ondernemers en hun bijzondere plek in de stad onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Jij kan bijdragen aan de promotie van dit gave kwartier. Het hart van de campagne vormt een website waar meer dan 100 winkeleigenaren, horecaondernemers, festivalorganisatoren, ambachtslieden en andere figuren uit deze wijk hun verhaal doen. Aan de hand van een vaste Q&A ga jij langs de deuren om korte interviews te houden met deze mensen. Deze gesprekken werk je uit met een vlotte, spontane pen in beknopte portretten die (samen met portretfoto) op de website worden geplaatst. Fotografie-kennis en ervaring zijn een pré.

Sturing, planning, instructies en feedback ontvang je van professionals uit het campagneteam. Maar let op, er wordt veel zelfstandigheid, initiatief en daadkracht van je gevraagd. Gedurende een periode van 2 maanden zal je tientallen interviews afnemen en deze verwerken tot lezenswaardige portretten.

Denk jij dat je er klaar voor bent? Mail dan uiterlijk 17 februari je motivatie en CV naar Sven Willemse sven@theprojectsonline.nl Voor vragen: 030 2010791

Filmer en schrijver voor Zeilhelden

Written on januari 18, 2019 at 17:10, by

Zin in zilte evenementen filmen?
Wil je meer ervaring opdoen met camjo’en en monteren, heb je ook nog iets met sport, met name watersport? Dan is het filmen en schrijven voor Zeilhelden zeker iets voor jou. Zeilhelden is een multimedia platform voor nieuws in de zeilsport. Misschien wel het enige mediaplatform dat zeilen op een journalistieke manier behandelt. Betrokken en toch kritisch. Met ‘grensverleggende-buitengewone-persoonlijke verhalen’. Die verhalen bedenken we zelf en zijn afwijkend van wat je in de mainstream zeilmedia tegenkomt.
We maken ieder jaar een serie met als titel ‘De zeiltas van ….’. Het is een vast format met een camjo’er en een verslaggever (en een zeiler met zijn zeiltas natuurlijk). We regelen de zeilers en vervoer, begeleiden je bij de voorbereiding en zijn bij de opnamen. Helaas geen vergoeding. Zou mooi zijn als je kan monteren op je eigen laptop, een camera regelen wij als je geen eigen apparatuur hebt.
Daarnaast gaan we ook naar evenementen als de de Race of the Classics (april), Vuurschepenrace (mei), North Sea Regatta (mei/juni) of de Ronde om Texel (juni).
 Meer weten? Mail naar Henk Schipperheijn of Jules Bänffer via  Zeiltas@zeilhelden.nl
Jules Bänffer

+31 629372367

Reportagemaker(s) van de beleving van European Creative Futures 2019 in Utrecht FEBRUARI

Written on december 19, 2018 at 14:29, by

 Introductie

In februari 2019 is het European Creative Futures (ECF) intensive international programme te gast in Utrecht. 8 dagen lang werken studenten en wetenschappers uit 5 landen samen in een programma over creatief ondernemerschap. Het draait om ontwikkelen van ondernemers-skills maar zeker ook om het opbouwen van een internationaal en cross-disciplinair netwerk: ongeveer 50 studenten van o.a. journalistiek, agriculture, klassieke muziek, design, business en IT bouwen in een week connecties die verder gaan dan een schoolproject. Tijdens de week zijn er gastcolleges, workshops, team work momenten, concerten en andere social events.

 Wat wordt er van je verwacht?

Een reportage van ECF 2019, waarbij wij storytelling belangrijk vinden. Wij zoeken dus een documentaire achtige stijl van rapportage maken waarbij niet slechts wordt weergegeven wat er is gebeurd, maar vooral hoe de deelnemers het beleven en hoe hun blik gedurende de week verandert.

Het betreft dus filmen, regisseren en monteren. We zien jou als de deskundige en denken graag samen met jou na over hoe dit een sterke reportage kan worden.

Het betreft een 8 daags programma. Je hoeft natuurlijk niet permanent aanwezig te zijn tijdens, maar als je het leuk vindt om meer contact met de internationale studenten te hebben dan slechts tijdens het filmen, ben je van harte welkom om (delen van) het programma mee te volgen en mee te gaan met de social events. Het is dus ook geschikt als internationaliserings-ervaring en om je netwerk uit te breiden met studenten en docenten uit verschillende landen en opleidingsachtergronden.

Periode

ECF 2019 vindt plaats van zaterdag 16 februari 15:30 uur t/m zaterdag 23 februari in de avond (einddiner met prijsuitreikingen en certificaat ceremonie), inclusief de weekenddagen.

 Tijdpad

8 februari – deadline voor reageren

16 t/m 23 februari – filmen

1 maart – opleveren eindresultaat, direct feedback

5 maart – eindversie opleveren

Locatie: Utrecht

Vergoeding

Onkosten worden vergoed; daarnaast vergoeding in de vorm van Bol.com cadeaubon (cash niet mogelijk) en mogelijkheid tot bijwonen onderdelen van programma.

Informatie aanmelding

DEZE OPDRACHT IS UITSLUITEND BEDOELD VOOR DE OUDEREJAARS STUDENTEN DIE FREELANCE OUDE STIJL DOEN (YW)

Stuur een e-mail aan roderick.udo@hu.nl met daarin een korte beschrijving van: wie je bent, wat je skills zijn (stuur eventueel links mee naar voorbeelden) en wat je aanspreekt in de opdracht. Geef ook aan of er eventuele beperkingen in je beschikbaarheid zijn in de week van ECF 2019. Je mag individueel of als duo reageren.

Bij een groot aantal reacties van geschikte kandidaten kan worden besloten de opdracht al voor de deadline offline te halen.

Contactpersoon: Roderick Udo, roderick.udo@hu.nl, +31638762289