‘Aangezien ik niet joods ben, zijn mijn kinderen officieel ook niet joods, maar we proberen ze wel zo veel mogelijk mee te geven van de joodse tradities.’ Tara van Beek (43) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Eric (46), een joodse man.

De meest gestelde vraag die Tara van mensen hoort is waarom ze zich niet tot het jodendom heeft bekeerd. Officieel ben ik katholiek omdat ik vroeger gedoopt ben en zo opgevoed maar diep van binnen voel ik mij al jaren een joodse vrouw. ‘Als ik heel eerlijk ben heb ik niet zoveel zin in dat gedoe, wat betreft het bekeren tot jood’ verteld ze lachend. Het is een heel proces wat je moet doorstaan om joods te worden. Maar ik vind het wel een heel mooi geloof en doe er eigenlijk net zo veel aan als Eric dat doet. Ik ben er mij extra in gaan verdiepen toen ik en Eric klaar waren voor kinderen. Omdat Eric vaak op zakenreis is, wil ik dat mijn zoons Sam (6) en Nathan (9) met hun vragen naar mij kunnen komen en ik ze ook een bevredigend antwoord kan geven.

Er is één ding heel typerend aan hun eengezinswoning, en dat is toch wel de dubbele keukens. ‘Toen ik Eric net leerde kennen moest ik hier heel erg aan wennen en kregen wij regelmatig ruzie over wat nou waar bereid moest worden en welk kopje in welke wasbak beland. Zo beland een kopje waar melk uit is gedronken in de ene wasbak een kopje waar ik bouillon heb gedronken in de andere wasbak. Toen wij naar deze woning verhuisden, hebben we het onszelf en de kinderen makkelijker gemaakt door twee verschillende kleuren keukens te nemen. Hierdoor is het voor de kinderen heel duidelijk, het ene bord gaat in de witte keuken en het andere in de bruine.’

Ik weet dat de ouders van Eric een moeilijke tijd achter de rug hebben gehad, alhoewel wij daar eerlijk gezegd weinig over praten. Veel van zijn oudere familieleden zijn overleden en het blijft toch altijd een moeilijk onderwerp om over te praten. Het is eigenlijk ook uit respect naar hun toe dat ik mijn zoons zoveel mogelijk van het jodendom wil meegeven. Daarom zijn zij besneden en zullen zij hun bar mitswa vieren als zij dertien zijn.

Daarnaast ben ik heel blij dat wij in Amsterdam wonen, waar de joodse gemeenschap toch redelijk groot zijn. Zover ik weet hebben Sam en Nathan nooit nare opmerkingen gekregen omdat ze nou eenmaal niet de enige zijn. Ik ben blij dat de jongens nog niet vragen waarom ik niet joods ben, maar ik denk dat dat niet lang meer op zich zal laten wachten. Dus wie weet bekeer ik ooit nog wel tot het jodendom, voor mijn jongens.

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.