Sfeerreportage

Een sfeerreportage is een reportage waar niet het nieuws, maar de sfeer centraal staat. Voor het overige gelden de regels die voor de reportage gelden.

Ooggetuigeverslag

Het gaat om iets dat je zelf waarneemt en vraagt om een levendige en persoonlijke beschrijving.

Levendig: beschrijf handelingen (stapt op de fiets … schudt een hand …klimt een trap op … laat haar blik dwalen …. )

Persoonlijk: beschrijf wat je persoonlijk raakt; geef je eigen kijk, maar houd je aan de feiten. Doe het wel zo dat het voor een ander navoelbaar is. Dat betekent geen omschrijvingen (mooi, spannend, gevoelig …), maar concrete details (ze draagt een groene oorbel in de vorm van een krokodil, zijn hand bleef op de deurklink liggen, zij veegt de tranen van achter haar sluier …). Show, don’t tell.

Beschrijving: beschrijf details die je thema illustreren. Gebruik de zintuigen: geluid, tastzin (een warme hand), geur, smaak, zicht

Begin met een scene die het thema illustreert.

Eindig met een beeld of een quote dat het thema samenvat

Thema: in een sfeerreportage is dat een overheersende emotie (woede, saamhorigheid …) of houding (moed, hypocrisie..)

Voorbeeld

Over het beige marmoleum van de ziekenhuisgang wordt Carel Dolman even na halfnegen van de operatiezaal naar de CT-scan gereden. Hij hoort het geklepper van slippers, de kalmerende stem van Kliphuis, het zoemen van de airco, het openschuiven van liftdeuren, en weet wat er komen gaat. het is niet zijn eerste keer, een uur in de MRI, kap over je heen, dopjes in je orn, en tòch het lawaai van een cirkelzaag in je schedeldak.

Uit ‘Carels hoofd’. In: Handboek verhalende journalistiek. Henk Blanken en Wim de Jong

*****

Zwolle importeert de spanningen van de burgeroorlog in Syrië
Explosieve situatie in IJsselhallen, anderhalve week na de opening van opvang voor 400 vluchtelingen
Door BAS BLOKKER 8 OKTOBER 2014

Are you the doctor?” In de Zwolse IJsselhallen kijkt een jonge man verwachtingsvol uit zijn tranende ogen. Het handjevol Nederlanders in de hal – begeleiders, beveiligers en vrijwilligers – wordt omspoeld door de vluchtelingen die hier verblijven en die van alles nodig hebben of willen weten. De jongen met de ontstoken ogen heeft alleen wat aan een dokter. Hij is dit weekend naar het ziekenhuis gebracht en heeft nog verzorging nodig. Maar de dokter is er niet.
Dan komt een van de leidinggevenden zeggen dat verslaggevers niet in de hallen mogen. „In verband met de privacy.”
„De privacy?” Op de parkeerplaats voor de hallen steekt een Syrische man zijn gebalde vuisten nijdig in zijn jaszakken. „Wij slapen met vierhonderd man in één ruimte. Als ik in bed dit doe”, en hij steekt zijn been uit, „dan stoot ik tegen het hoofd van mijn buurman. Welke privacy?”

NRC Handelsblad, 8 oktober 2014

sfeerreportage

 

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.