Een groepje van ongeveer acht jongeren van middelbare leeftijd zitten op een zwarte bank in een ruime slaapkamer. Ik begroet ze en neem plaats naast een blonde jongen. Wij zitten hier in ‘de slaapkamer van Marjan’ Stork. Marjan is Feng Shui adviseur en zij gaat ons vandaag leren hoe wij ons huis en van vooral onze slaapkamer Feng Shui kunnen maken.

Feng Shui is van oorsprong een eeuwenoude Chinese leer die ervoor zorgt dat energie wordt teruggebracht op plaatsen waar dit ontbreekt. Dit wordt vaak gedaan door bepaalde meubels te vervangen of te verplaatsen. Marjan geeft verschillende Feng Shui workshops, waaronder deze speciaal voor studenten. Bij Feng Shui draait het vooral om de relatie en de mens en zijn of haar omgeving. De belangrijkste omgeving van de mens is zijn of haar huis. Omdat studenten vaak op kamers wonen en dus alleen een slaapkamer écht tot hun beschikking hebben en bepalen hoe deze eruit ziet, is deze workshop gericht op het Feng Shui maken van de slaapkamer.

Marjan is een vrolijke dertiger en begroet alle aanwezigen vriendelijk. Ze verteld dat wij in dit huis waar zij haar workshops geeft alle vrijheid hebben om meubels en dergelijken mogen verplaatsen om de kamer zo Feng Shui te maken. Maar eerst beginnen we met een stukje geschiedenis. Feng Shui betekent letterlijk wind (feng) en water (shui). Volgens de Chinese leer zijn wind en water de twee belangrijkste natuurkrachten die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de levensengergie (Chi) op onze planeet. En de juiste flow van van Chi is de sleutel tot het geluk.

Na deze uitleg vraagt Marjan of wij denken dat de slaapkamer waarin wij ons bevinden Feng Shui is ingericht. De aanwezigen kijken een beetje ongemakkelijk om zich heen en knikken een beetje instemmend. Één meisje is het daar echter niet mee eens ‘omdat het bed niet tegenover de deur staat. Marjan legt uit dat dit deels waar is. ‘Volgens de leer hoeft je bed niet tegen over de deur te staan, maar moet je wanneer je op bed ligt wel de deur kunnen zien. Omdat dit niet het geval is, gaan we daar verandering in brengen.’ Marjan wijst naar de enige twee aanwezige jongens. ‘Willen jullie twee het bed zo verplaatsen zodat het goed staat ten opzichte van de deur?’ De jongens staan op en pakken het hoofdeinde en het voeteneinde van het eenpersoonsbed en verplaatsen deze. Op een gegeven moment springt eentje onverwachts op het bed en roept’ Ik kan de deur nog steeds niet zien’. Marjan had natuurlijk niets anders verwacht en pakt een staande spiegel en zet het aan de linkerkant van het bed. ‘Als je via je bed de deur niet kan zien, kan je gebruikmaken van spiegels. Let hierbij wel op dat het bed niet in de spiegel weerspiegelt.’

Naast deze tips, heeft Marjan nog veel meer weetjes die volgens haar iedereen zou moeten kennen. Zo is het bijvoorbeeld niet gewenst om een bureau in je kamer te hebben, maar omdat dit in een studentenkamer bijna onontkoombaar is, zou je ervoor moeten zorgen dat je vanachter je bureau de deur kan zien. En ook apparatuur is niet heel wenselijk, maar als je die dan toch in je kamer hebt staan, is het handig om deze ’s avonds uit te doen en te bedekken met een kleedje. De allerlaatste Feng shui tip die Marjan geeft is misschien wel de opvallendste. Het is namelijk heel belangrijk dat de muren van je kamer rustgevende kleuren hebben, zoals lichtblauw, geel, lavendel en lichtroze. De aanwezige jongens zijn het daar duidelijk niet mee eens als ze aan het einde van de les grappen maken of ze hun kamer roze of lavendel zullen verven.

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.