Als de dienst begint kijk ik om mij heen, waar in mijn eigen kerk mensen met uiteenlopende leeftijden zie zitten, zijn er in deze kerk voornamelijk mensen tussen de 25 en 40 jaar. En waar in mijn eigen kleine kerk zo’n zeventig volwassenen zijn, staan er hier elke zondag in totaal 1100 mensen op de been. Een voor een staat iedereen voor de grijze opklapstoelen voor het podium, terwijl de band nummers zingt van het laatste album van Hillsong United: No Other Name.

Voordat de kerkdienst begint, verzameld iedereen zich voor de deuren van de Escape op Rembrandtplein in Amsterdam. Bij de blauwe vaandels met de naam Hillsong erop, vormen verschillende groepen die met elkaar kletsen. Iedereen zoekt contact met elkaar. Zelf sta ik vooraan bij de deuren en begin wat te kletsen met een van de mensen die bij het welkomteam hoort die mij welkom heet en vraagt of ik hier voor het eerst ben. Wanneer de deuren zich openen gaan de groepen rustig aan naar binnen om een plek te vinden in de club van Escape. De grijze stoelen worden een voor een bijna allemaal worden gevuld. Waar ik gewend ben dat jongeren achterin de kerk zitten, zitten ze hier juist allemaal het liefst op de voorste rij.

Deze kerk die van oorsprong in Australië is begonnen onder de leiding van Brian Houston is uitgegroeid tot een merk. Een merk dat zich met een muziekband en met kerken heeft verspreid over de hele wereld en ook in Amsterdam een locatie heeft. De kerk in Amsterdam wordt geleid door Richard van der Kolk en zijn vrouw Debbie. Zij begonnen enkele jaren in de binnenstad van Amsterdam met een groep van 100 mensen.

Nu staan er elke zondag 1100 mensen in de Escape en komen er zelfs mensen vanuit België naar de hoofdstad van Nederland, om bij een kerkdienst te zijn in een nachtclub vol passie met de nummers mee te zingen en aandacht op te letten tijdens de preek en ook ik zing met de nummers mee, die ik al zo vaak eerder met de cd mee heb gezongen.

 

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.