Skip to Content

Freelance

Written on september 13, 2012 at 07:56, by

Dit is de site van het Freelancebureau van de School voor de Journalistiek (Instituut voor de Media) van de Hogeschool van Utrecht. Boven- en onderaan deze pagina staan links met de belangrijkste algemene informatie voor achtereenvolgens opdrachtgevers, ouderejaars studenten en de freelancers ‘nieuwe stijl’ (derdejaars). Hieronder staan de opdrachten die bij het bureau binnengekomen zijn, de meest recente eerst. Een lijst met de laatste opdrachten staat in de rechterkolom.

Deze opdrachten zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor studenten die in het derde (of vierde) jaar van hun studie het vak Freelance volgen in Utrecht! Opdrachtgevers verbinden zich aan deze voorwaarde, willen ze gratis hun opdrachten te kunnen plaatsen. 

Belangrijk voor opdrachtgevers: heeft u een opdracht die u graag op deze site geplaatst wilt zien, formuleert u dan een directe oproep aan de studenten. Zie elders op deze site wat daarin moet staan.

Belangrijk voor studenten: als je op een opdracht reageert, zet dat er dan bij! En meld het even bij Yolan Witterholt als een opdracht van de site kan/moet.

Alle mail graag naar: yolan.witterholt@hu.nl

Gezocht: verslaggevers voor trainingsdag onderzoeksjournalistiek 8 april

Written on maart 30, 2017 at 11:21, by

 
De VVOJ zoekt studenten die willen meewerken aan de VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (#LROJ17), zaterdag 8 april op de Faculteit Educatie aan de Padualaan op De Uithof (pal naast de oude SvJ).

We zoeken studenten die bij twee van de workshops willen filmen en na afloop van zo’n workshop de spreker (en eventueel een deelnemer) on camera wat vragen willen stellen. De camera wordt dan gehanteerd door door studenten van de mediaopleiding iGlow, die daarna ook het materiaal monteren. 

#LROJ17 is normaal gesproken alleen toegankelijk voor journalisten van lokale en regionale media. Als vrijwilliger krijg je toegang tot de hele dag en kun je dus zelf nog twee andere workshops naar keuze bijwonen. Natuurlijk betaal je geen entree. Nu kosten die kaartjes ook niet de wereld, maar een dag vol interessante trainingen zónder € 35 te betalen, dat is toch meegenomen. Bovendien is #LROJ17 is natuurlijk een prima dag om jouw journalistieke netwerk verder uit te bouwen. En je kunt er een volle dag uren voor schrijven. 

Belangstelling? En wel eens gewerkt met een DSRL-camera of vergelijkbare spullen? Mail of bel mij!
Tanja van Bergen
directeur VVOJ
www.vvoj.nl
T +31 6 54 318 348

Camjo voor zeilhelden

Written on maart 26, 2017 at 17:09, by

Wil je meer ervaring op doen met camjo’en en monteren en heb je ook nog iets met sport met name watersport? Dan is het filmen van Zeilhelden zeker iets voor jou. Zeilhelden is een multimedia platform voor nieuws in de zeilsport. Misschien wel het enige mediaplatform dat zeilen op een journalistieke manier behandelt. Betrokken en toch kritisch. Met ‘grensverleggende-buitengewone-persoonlijke verhalen. Op dit moment filmen we een serie met als titel ‘De zeiltas van ….’ het is een vast format met een camjo’er en een verslaggever (en een zeiler met zijn zeiltas natuurlijk). we regelen de zeilers en regelen vervoer, begeleiden je bij de voorbereiding en zijn bij de opnamen. Helaas geen vergoeding, wel food@drinks onderweg. Zou mooi zijn als je kan monteren op je eigen laptop, een camera regelen wij als je geen eigen apparatuur hebt.
 
Meer weten? mail naar Henk Schipperheijn of Jules Bänffer via  Zeiltas@zeilhelden.nl

Schrijver voor een foto-boek Alone4Ever

Written on maart 26, 2017 at 16:03, by

Als niet-commerciële fotograaf ben ik bezig met een fotoproject over levenslang alleenstaande en dus ongehuwden mannen en vrouwen. Naast foto’s moeten interviews het verhaal achter het levenslang ongehuwd zijn schetsen.

Insteek is om een beeld te geven van hoe het was om vroeger maar ook nu niet te kiezen voor het huwelijk of samenwonen. Vroeger was niet trouwen veel minder normaal dan nu. Wat waren de redenen? Wat heeft men gemist en wat was er fijn aan? Wat vond de kerk ervan? Ging het om homo’s of lesbiennes? De nadere afbakening staat nog open in onderling overleg.

Ik heb eerder samen met een journalistiekstudent een fotoboekje gemaakt over Indonesië weigeraars; erg leuk om dat samen te doen. Zie http://www.blurb.com/b/4231542-indonesi-weigeraars.

Ben op zoek naar een iemand die samen met mij invulling wil geven aan dit project. Jij doet de tekst en ik het beeld. Voor meer informatie over mijn foto’s verwijs ik naar mijn website: http://www.lesphotos.nl/. Interesse – mail of app even met mij. Raoul Vernède (Wageningen) rvernede@hotmail.com of 06-23313023

Redactieleden voor Yongsters.nl

Written on maart 26, 2017 at 15:57, by

Vrijwilligers Centrale Amsterdam zoekt voor haar project Yongsters redactieleden (tot 30 jaar) die het leuk vinden om te schrijven en interviewen. www.yongsters.nl is een website vóór en door jongeren, met als doel: laten zien hoe leuk en divers vrijwilligerswerk kan zijn!

Als redactielid ga je aan de slag met het maken van content voor op de website. Van een interview tot een (foto-)blog, en van een verslag over een event tot een artikel waarin je leuke vacatures uitlicht.
De redactie bestaat uit zo’n tien jongeren, die maandelijks vergaderen (in het centrum van Amsterdam) en samen bepalen welke onderwerpen aan bod komen en op welke manier.

Kom jij de jongerenredactie van Yongsters versterken?

We zijn op zoek naar jongeren die het leuk vinden om samen met anderen een redactie te vormen en zo’n twee a drie stukken per maand te schrijven. Dit laatste kan zowel vanuit huis als bij ons op kantoor.
Dit project loopt in ieder geval tot eind 2017. Leren, plezier hebben en jezelf ontwikkelen staan centraal.
Ook is er een onkostenvergoeding beschikbaar.

Interesse?

Neem contact op met Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Geldersekade 101, 1011 EM Amsterdam. Linda Slagter – l.slagter@vca.nu / 020-5301220

www.vca.nu   www.yongsters.nl

 

Filmers ter promotie van de Burgernet app

Written on februari 28, 2017 at 20:54, by

Burgernet is een samenwerking van politie, gemeenten en burgers. Burgernet heeft als doel het vergroten van de veiligheid in de wijk. Wanneer er sprake is van een incident ontvangen deelnemer en appgebruikers een Burgernetbericht. Hen wordt gevraagd om wanneer zij de verdachte of vermiste persoon zien, de politie te bellen. Circa 10% van de acties is succesvol.

Uit onderzoek is gebleken dat om het succespercentage te vergroten, het van belang is dat de doelgroep 20-25 jaar meedoet aan Burgernet. Om deze groep te activeren om de Burgernetapp te downloaden willen we op Youtube filmpjes posten.

Van de student wordt verwacht dat hij op een creatieve manier Burgernet kan presenteren in een kort filmpje dat geschikt is voor de doelgroep 20-25 jaar. De aanpak en insteek is geheel vrij. Het filmpje kan op elke gewenste locatie gemaakt worden. De montage zal op de HU plaatsvinden.

Overleg over de opdracht vindt plaats bij het programmabureau Burgernet, Groenekanseweg 2 in De Bilt.

Opdracht: bedenken en maken van een filmpje geschikt voor Youtube waardoor de doelgroep 20-25 jaar wordt getriggerd om de Burgernetapp te downloaden.

Start:                    maart – april

Uurtarief:             nader overeen te komen.

Aantal uur            in overleg

Opdrachtgever Gonne Schras, landelijk programmamanager Burgernet

tel 0646758937

Voor meer informatie over Burgernet www.burgernet.nl

We nodigen meerdere studenten uit om een bijdrage te leveren aan het programma Burgernet

Freelancer/redacteur voor tekstbureau

Written on februari 28, 2017 at 20:43, by

MSpired Publishers is een tekstbureau (eenmanszaak) die freelance opdrachten uitvoert voor onder meer een regionale krant en opdrachtgevers in de evenementenbranche.

Werkzaamheden bevatten onder meer interviews en verslaggeving, advertorials, redactioneel werk, social media, blogs (en vlogs).

Wij zoeken iemand met een vlotte informele schrijfstijl voor (in ieder geval) een periode van twee maanden (vanaf 1 maart) voor vier tot acht uur per week. De diverse werkzaamheden kunnen overdag of tijdens avonduren worden uitgevoerd. In verband met interviews en redactioneel werk is een deel van de werkzaamheden gebonden aan de plaats Den Helder. Er zijn ook opdrachten die vanaf het huisadres kunnen worden verricht.

Wat ik bied:

 • Vergoeding in overleg
 • Informele werksfeer
 • Werk vanaf verschillende flexplekken
 • Leuke contacten met collega ondernemers en opdrachtgevers
 • Meedenken/sparren over bedrijfsprocessen

 

MSpired Publishers, Monique Trijsburg, Tekstschrijver.

E: info@mspired.nl  W: www.mspired.nl    T: 06-52690100

Tekstschrijver voor Ikbenfrits.nl

Written on februari 26, 2017 at 20:00, by

Ben jij onze nieuwe tekstschrijver?

Ikbenfrits zoekt ondersteuning bij het schrijven van teksten voor de website. Het gaat zowel om teksten die betrekking hebben op de identiteit van Frits als inhoudelijke teksten over persoonlijke financiën. Soms doen we ook onderzoek naar misstanden in de markt. Dan mag je gaan graven in de donkere wereld van de banken. Lijkt je dat leuk? Lees dan verder.

 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

We zijn een outsider in de hypotheekmarkt. We willen dat onze klanten echt begrijpen wat er staat. We merken dat makkelijke teksten moeilijk te schrijven zijn. Je moet dan namelijk echt begrijpen waar het over gaat. Daarom zoeken we jou. Om ons daarbij te helpen.

 

Je kan bij ons veel leren

Ikbenfrits is een start-up. Dat is hard werken. Maar dat is ook tafeltennissen, uitgaan en door Amsterdam wandelen. Uiteindelijk gaat het maar om één ding. Onze klanten gelukkig maken. Het maakt niet uit of je een stagiaire bent of één van de oprichters. Het gaat om de inhoud. En als we het niet weten? Dan voeren we een experiment uit op de website. Daar hebben we allerlei tools voor. Op die manier leren we het snelst.

 

Wie is Ikbenfrits?

Waarom ik doe wat ik doe
? Daar kan ik kort over zijn. De financiële dienstverlening is onnodig langzaam, ondoorzichtig en vaak ook nog oneerlijk. De meeste financiële dienstverleners zien de klant als een citroen. Dat kan sneller, duidelijker en eerlijker, en daar werk ik elke dag aan. En hard ook.

 

Wat wij bieden

Een fijne en informele werksfeer in een prachtige pand aan de Herengracht. Een marktconform stagevergoeding. Verder werk je bij een dynamische start-up in een hecht team van leuke collega’s.

Stuur je motivatiebrief en CV naar michiel@ikbenfrits.nl. Als je vragen hebt, kun je ons altijd mailen, twitteren @ikbenfritsNL of bellen op 020 235 85 30. Ikbenfrits, wie ben jij?

 

Tekstcorrectoren

Written on februari 23, 2017 at 14:08, by

Ben je student Journalistiek, dan is dit misschien wel de leukste bijbaan voor je. Letters vegen, kromme zinnen rechttrekken en komma’s zetten waar ze horen te staan: je krijgt er nog voor betaald ook.

Je controleert en corrigeert allerlei soorten teksten: blogs, brochures, websites en meer. In een tekst die jij onder handen hebt genomen, staan geen taalfouten. En je zorgt ervoor dat een tekst lekkerder leest. Hiervoor pas je een paar schrijfwetten toe die wij hebben bepaald.

Als we een tekst binnenkrijgen, moet je in staat zijn snel te beslissen of je deze wilt oppakken. Dat kan in je voordeel werken, want zo verdien je snel bij.

 

wefraze© zoekt taalfanaten die

 • de Nederlandse taal perfect beheersen
 • extreem secuur zijn
 • slechtgeschreven teksten moeiteloos hertalen in foutloos Nederlands
 • elke tekst lekkerder leesbaar kunnen maken
 • snel kunnen beslissen of ze een schrijfopdracht oppakken

 

Dit heeft wefraze© je te bieden

 • rond € 12,50 bruto per uur, afhankelijk van de hoeveelheid tekst en je eigen werktempo
 • nul-urencontract
 • werkervaring opdoen die je op je cv kunt zetten
 • gratis training en coaching in commercieel tekstschrijven

Over wefraze ©

wefraze © is een initiatief van House of content en Brandmake, twee communicatiebureaus in Amsterdam. We creëren tekst, beeld, film en events voor grote klanten waaronder ING, Unibail-Rodamco, Stage Entertainment, Berenschot, Stingray, ABN AMRO, Philips en Achmea.

 

Stuur een e-mail met motivatie naar redactie@wefraze.com als je interesse hebt, of als je meer wilt weten over deze bijbaan. Let op: we reageren alleen op e-mail.

www.wefraze.com

Word WEurope-reporter!

Written on februari 22, 2017 at 13:31, by

Het wordt dit jaar spannend in Europa. Niet alleen in Nederland gaan we naar de stembus. Ook in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen zijn belangrijke verkiezingen. De Britten hebben het druk met de Brexit, die ze dit jaar in gang zetten. En wat moeten we als Europese Unie eigenlijk met president Trump? WEurope biedt een platform om deze ontwikkelingen te volgen door middel van bijeenkomsten, filmpjes en artikelen. Schrijf of film jij graag, wil je hier meer over leren en heb je een interesse voor buitenlandse en Europese politiek? Dan hebben we jou nodig. Word onderdeel van de WEurope-community en help ons bij het maken van opiniestukken, interviews, vlogs, videoboodschappen en verslagen. En wie weet sturen we jou als ooggetuige naar Parijs, Berlijn of Brussel!

Profiel WEurope-reporter:

 • Tussen de 18 en 35 jaar oud
 • Interesse voor de Franse/ Duitse/ Noorse/ Europese politiek
 • Spreekt goed Engels en Frans, Duits of Noors
 • Je bent flexibel en mist nooit een deadline
 • Ervaring met schrijven of vloggen
 • Je bent origineel en creatief
 • Je hebt affiniteit met de PvdA
 • Bereid om uitgezonden te worden naar een verkiezingsland

Interesse? Stuur uiterlijk donderdag 16 maart een korte motivatie naar Roos Lankhorst, rlankhorst@pvda.nl. In de week van 20 maart zullen we de sollicitatiegesprekken inplannen.

 

 

Festivalredacteuren gezocht voor YellowTipi

Written on februari 20, 2017 at 14:23, by

Voor de groeiende festivalwebsite YellowTipi zijn we op zoek naar nieuwsgierige freelance-redacteuren die het leuk vinden om op onderzoek te gaan en over (muziek)festivals te schrijven.

Werkzaamheden:

 • Actief meedenken over leuke content op YellowTipi
 • Uitwerken van content ideeën (van het interviewen van je favoriete dj tot het onderzoeken wie jouw dixi schoonmaakt, van voorlichting over ketamine tot een festival bezoeken met je oma)

Wij zoeken iemand:

 • Met affiniteit met (muziek)festivals
 • Met een vlotte informele schrijfstijl
 • Die beschikt over een goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Die tijd heeft om minstens 1 keer per maand een stuk uit te werken (+/- 4 uur, meer kan overigens uiteraard ook! Er is werk genoeg)
 • Die pizza lust (anders verhonger je tijdens onze brainstormsessies, die plaats vinden in Amsterdam)

Wat bieden wij jou:

 • Een vergoeding per artikel (hoogte vergoeding in overleg afhankelijk van de grootte en de aard van het stuk. Indien van toepassing worden ook onkosten vergoed)
 • Een leuk team met gekke festivalfanaten
 • Een flexibele werkplek, je werkt vanuit je laptop, waar je dat wilt, wanneer je dat wilt
 • Een jaarlijks escalerend festivalteamuitje

Opdrachtgever: Timo Kragting, eigenaar en hoofdredacteur van YellowTipi & hoofdredacteur van de Festivalkrant
Links: http://www.yellowtipi.nl & http://www.festivalkrant.com
E-mailadres: timo@yellowtipi.nl