Skip to Content

Freelance

Written on september 13, 2012 at 07:56, by

Dit is de site van het Freelancebureau van de School voor de Journalistiek (Instituut voor de Media) van de Hogeschool van Utrecht. Boven- en onderaan deze pagina staan links met de belangrijkste algemene informatie voor achtereenvolgens opdrachtgevers, ouderejaars studenten en de freelancers ‘nieuwe stijl’ (derdejaars). Hieronder staan de opdrachten die bij het bureau binnengekomen zijn, de meest recente eerst. Een lijst met de laatste opdrachten staat in de rechterkolom.

Deze opdrachten zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor studenten die in het derde (of vierde) jaar van hun studie het vak Freelance volgen in Utrecht! Opdrachtgevers verbinden zich aan deze voorwaarde, willen ze gratis hun opdrachten te kunnen plaatsen. 

Belangrijk voor opdrachtgevers: heeft u een opdracht die u graag op deze site geplaatst wilt zien, formuleert u dan een directe oproep aan de studenten. Zie elders op deze site wat daarin moet staan.

Belangrijk voor studenten: als je op een opdracht reageert, zet dat er dan bij! En meld het even bij Yolan Witterholt als een opdracht van de site kan/moet.

Alle mail graag naar: yolan.witterholt@hu.nl

Student voor rapportage HU 10 november

Written on oktober 21, 2016 at 13:58, by

hulogoStudent voor rapportage (film en/of geschreven) van panelgesprekken 10 november

Een goed lesrooster, wat is dat eigenlijk? Hogeschool Utrecht organiseert op 10 november panelgesprekken met medewerkers (’s middags) en met studenten (’s avonds). Tijdens deze middag gaan we aan de slag met het thema: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, dit is het mooiste rooster van HU-land. We willen een rapportage in film en/of tekst en daarnaast een impressive (soundbites).

Locatie: Uithof Utrecht, lunch en diner krijg je van ons

Hogeschool Utrecht FCJ, Margot Visser, 06-42605587

Let op: de datum valt tussen twee freelanceperiodes in waardoor deze opdracht niet mee kan tellen voor het aantal uren dat je maakt (tenzij je bijv. wegens ziekte uitstel van deadline hebt)

Filmers/editors voor tv-programma U in de Wijk

Written on oktober 18, 2016 at 12:10, by

uindewijkVoor het televisieprogramma U in de Wijk hebben we nog plek voor mensen die werkervaring willen opdoen in het filmen en monteren van items.
U in de Wijk is een televisieprogramma dat wordt uitgezonden op de
stadsomroep ( U-stad) van RTV Utrecht. Dit programma wordt gemaakt
door vrijwilligers uit de wijk en professionals.
Op de website www.uindewijk.nl en bij uitzending gemist van RTV
Utrecht kun je ons vinden.
Als je interesse hebt, kun je e-mail sturen naar edspil@gmail.com

Redacteuren voor web-tv-programma’s SaVo

Written on oktober 11, 2016 at 20:48, by

savoHeb je naast je studie of naast het zoeken naar werk nog tijd om een dag of twee per week in de praktijk verder te leren? Wil je je aansluiten bij het maken van een tweewekelijks internetprogramma? Of wil je liever, al dan niet samen met een studiegenoot, een nieuw programma ontwikkelen?

Wij kunnen je de mogelijkheid bieden om ervaring op te doen en jou ideeën te ontwikkelen. Vooralsnog hebben wij hier (nog) geen geld voor, maar wij zijn in gesprek met fondsen en op zoek naar sponsors.

Wij bieden aan: Food & drinks tijdens werkuren en € 350 aan vergoeding.

We hebben meerdere mogelijkheden, voor:

 1. Een (eind)redacteur die zich aansluit bij het huidige programma ‘SaVo presenteert…
 2. Een redacteur die zelfstandig de studioprogramma’s wil oppakken.
 3. Eén of twee redacteuren die een nieuw jongerenprogramma gaan opzetten. Wij hebben hier al ideeën over maar staan open voor die van jou/jullie. Het moet een programma worden dat weinig productionele inzet behoeft. 4-5 minuten lang, eens per twee weken. Eerste uitzending in oktober.
 4. Mensen met een video-gerelateerde opleiding kunnen zich ook melden. Regisseurs, promomakers, cameramensen etc.. In overleg kunnen we dan kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.
 5. Iemand die ons kan ondersteunen op het gebied van communicatie. Sponsors aanschrijven, achterban informeren, content schrijven of redigeren voor de website of de FB-pagina.

Over SaVo: Stichting SaVo is een maatschappelijk actieve organisatie met ANBI status die zich inzet om taboes bespreekbaar te maken. Hiertoe hebben we de afgelopen twee jaar een tweewekelijks televisieprogramma gemaakt bij Salto TV. Nu hebben we een volgende stap gezet en maken we in eigen beheer online televisieprogramma’s. De nieuwe site waarop deze programma’s zullen worden uitgezonden, is nog in ontwikkeling en zal eind september opgeleverd worden. Voor deze programma’s zijn we op zoek naar redacteuren om ons team te versterken.

We maken 5 series over uiteenlopende, maar zware onderwerpen. De rode draad in het verhaal is dat het taboe-gerelateerde onderwerpen betreffen. Na afloop van één serie (5 afleveringen), wordt er een talkshow in de studio opgenomen. Daarnaast willen we een jongerenprogramma gaan maken over dezelfde onderwerpen. Vanwege de zwaarte van de onderwerpen zijn we op zoek naar enthousiaste mensen studerend of afgestudeerd aan een HBO-opleiding in de journalistiek.

Sportjournalist gezocht

Written on oktober 11, 2016 at 20:34, by

logo-tyrsdayBen jij sportgek en denk jij ‘outside-the-box’? Dan kan jij mogelijk bij ons aan de slag!

Týrsday
Sportcontentbureau Týrsday verzorgt online communicatie voor de top van de Nederlandse sportwereld. Marianne Vos, Churandy Martina en sponsoren als Rabobank en Aegon maken allemaal gebruik van onze diensten. Ze worden begeleid in het online neerzetten van hun merk met onder andere een op maat gemaakte website en bijbehorende content. Een van onze lopende projecten is Uniek Sporten. Dat is een initiatief om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. In de regio Arnhem/Nijmegen maken we wekelijks nieuwsverhalen en portretten over dit onderwerp. Zie jij het zitten om bij ons aan de slag te gaan?

De werkzaamheden: Wij zoeken een journalist met een passie voor sport, het liefst uit de omgeving Arnhem/Nijmegen en in het bezit van een laptop. Er wordt een zekere mate van zelfstandigheid en ondernemerschap verwacht. Creatieve input wordt zeer gewaardeerd.

Voor Uniek Sporten wordt er elke week een verhaal gemaakt worden over een initiatief in de regio Arnhem/Nijmegen. De journalist ontvangt elke week een call sheet met een duidelijke briefing. Soms gaat het interview per telefoon, maar vaak vindt het gesprek plaats op locatie. Het stuk wordt aangeleverd per mail met bijbehorende (eigen gemaakte) foto’s. Wekelijks is de journalist drie uur voor Týrsday bezig. Dit kunnen in overleg meer uren worden.

Wij bieden
– Vergoeding. 
- Je maakt onderdeel uit van een team dat nationale en internationale connecties bezit in de sportwereld.
- Týrsday heeft nationaal en internationaal een uitgebreid netwerk in de sportwereld.
- Bij een goede samenwerking kan de journalist ook na de ‘Freelance-periode’ bij Týrsday aan de slag en mogelijk zelfs interviews afnemen met olympische atleten!

Sollicitatieprocedure

Stuur zo snel mogelijk een CV en motivatiebrief naar malou@tyrsday.com

Týrsday 
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
www.tyrsday.com

Freelance verslaggevers gezocht voor de Stichtse Courant

Written on oktober 11, 2016 at 20:14, by

bduOnze ambitie

Wij hebben de ambitie om meer Driebergs nieuws te brengen dan we nu doen en zijn om die reden op zoek naar nieuwe verslaggevers op freelance basis. Van Sparrendaal tot Sparrenarren. Van een onderwijzer die na 40 jaar met pensioen gaat tot de leegstand op de Traaij. Ben je nieuwsgierig naar alles wat leeft en speelt in Driebergen? En vind je het leuk om de rest van Driebergen daar ook over te informeren? Dan komen wij graag met je in contact!

Wie zoeken wij?
Als verslaggever bereid je onderwerpen voor, je neemt interviews af, maakt zelf foto’s en schrijft de artikelen voor de krant. De hoeveelheid artikelen die je per week kunt maken is in overleg te bepalen. Kennis van het dorp, de bereidheid om te investeren in het bouwen en onderhouden van een lokaal netwerk en dat je betrokken bent bij Driebergen is belangrijker dan een journalistieke opleiding. Schrijfvaardigheid op niveau strekt uiteraard wel tot aanbeveling. Verder ben je zelfstandig en initiatiefrijk. En natuurlijk heb je een neus voor het lokale nieuws.

Wat bieden wij?
Naast een financiële vergoeding die je voor je werk krijgt, maak je als BDU-freelancer gebruik van vele extra’s: Gratis trainingen op het gebied van verslaggeving; Aanbiedingen met leuke kortingen voor bijvoorbeeld een dierentuin; Volop kansen om je eigen netwerk uit te breiden, onder meer door de jaarlijkse bijeenkomst met freelancers die BDUmedia organiseert.

Enthousiast geworden?
Mail dan je motivatie naar contentmanager Daan Bleuel, d.bleuel@bdu.nl of neem bij vragen eerst contact op met Daan: 06-53 556 683.

Reporters gezocht voor Raak Award!

Written on september 30, 2016 at 17:35, by

poko_bouwsteenBen jij student en wil je bouwen aan je professionele netwerk? Wil je leren hoe je draagvlak en impact kan creëren voor een project en ondertussen je sociale media vaardigheden inzetten? Wij hebben een leuke opdracht voor jou!

De opdracht: Het breed onder de aandacht brengen van het onderzoeksproject  POKO (participatief ontwerpen voor kinderoncologie) van de HU. Het project is een van de tien genomineerden voor de RAAK-award en is van jou afhankelijk om zoveel mogelijk stemmen te krijgen voor de publieksprijs van de RAAK-award.  Belangrijk dus! Jij doet van 23 september tot en met 29 november via social media (vooral via Facebook) verslag van het project en je verzint een manier om het onderzoeksproject breed onder de aandacht te brengen en stemmen te krijgen. Het eindevent van het project POKO op dinsdagmiddag 1 november is een mooie gelegenheid om materiaal te verzamelen.

Daarnaast vragen we je woensdag 30 november aanwezig te zijn als reporter bij het SIA-congres in de Fokker Terminal in Den Haag. Je doet die dag verslag van dit congres en maakt deel uit van de social media redactie.

Regieorgaan SIA (http://www.regieorgaan-sia.nl/) financiert en stimuleert onderzoek van hogescholen en reikt elk jaar de RAAK-award uit, dé prijs voor praktijkgericht onderzoek van hogescholen.

Wat bieden wij? Regieorgaan SIA biedt je een training ‘sociale media en impact’, gegeven door het gerenommeerde bureau ‘LiveOnlineEvents’:  http://live-online-events.com/, jouw goede prestaties worden beloond met een aanbeveling op je LinkedIn profiel. Deze training vindt plaats woensdag 5 oktober van 15.00-17.30 in Utrecht. Daarnaast krijgen alle reporters een onkostenvergoeding van 50 euro.

Wat vragen we? Enthousiasme studenten die hun netwerk  willen uitbreiden en ervaring willen op willen doen in het werkveld. De tijdsinvestering is ongeveer 2,5 dag. Een dag op het congres, een dag ten behoeve van het project (het eindevent van POKO) en een middag een training.

Aanmelden? Neem contact op met de projectleider van POKO, Marieke Zielhuis.

Email: marieke.zielhuis@hu.nl   Telefoon: 06- 44 50 57 43

Aankomende onderzoeksjournalisten gevraagd

Written on september 23, 2016 at 20:04, by

burgerbelangenKen jij het programma De Monitor? Dan begrijp jij de onderzoeken die de website van de stichting Wegwijs Burger Belangen (Swbb) publiceert. Steeds meer mensen ervaren dat de overheid er zeker niet langer voor jou is, of zelfs tegen je belangen ingaat. Wat wordt ‘verkocht’ als ‘de participatiemaatschappij’ is vaak – vrij vertaald: u zoekt het maar uit!

Dit bedoelen wij: mensen met een laag inkomen die toch worden geacht hun schulden af te betalen, terwijl daar wettelijke bescherming tegen bestaat. Dat heet de Beslagvrije voet (BVV). Hoeveel mensen (en veel journalisten) weten dit niet en betalen maar, waardoor ze in nog grotere problemen komen…. Ben jij de onderzoeker die dit voor ons in een verhaal giet?

Of zorgverzekeraars die het moeilijk maken voor veel ouderen met chronische ziektes ofde overheid die regelt dat werknemers steeds minder vaste contracten krijgenen dus geen zekerheid hebben. Zoek dat eens haarfijn voor ons uit & publiceer!

Talloze problemen die je op tv slechts in minuten kan behandelen, zijn op onze website uitvoerig te beschrijven. Je kunt het zien als een aanzet tot grotere onderwerpen die via onze Swbb Twitter- en Facebook-pagina’s razendsnel impact kunnen maken. Tegelijk doe je ervaring op met een – vaak totaal onbekend – item waar je nu nog nergens over leest of hoort. Ben jij de eerste met een primeur?

Swbb zorgt voor begeleiding door ervaren, ter zake deskundige mensen waaronder een ervaren journalist met tientallen jaren praktijkervaring en veel knowhow. Uiteraard mag je ook met eigen onderwerpen aankomen, maar wij hebben voldoende onderwerpen die eens goed uitgezocht moeten worden. Interesse? We horen graag van jou!

Werkzaamheden zou 2 a 3 uur per week in beslag nemen en zal vanaf 1 oktober kunnen beginnen. Afgesproken onkosten worden vergoed en je zou vanuit huis kunnen werken.

Reacties naar  Anton Brehm, info@wegwijsburgerbelangen.nl

Redacteuren social media  en storytelling

Written on september 22, 2016 at 13:02, by

fasproject

Het Witte Bos initieert transmediale projecten op het snijvlak van journalistiek, kunst en maatschappij. Het persoonlijk perspectief staat bij elk project centraal.

Voor het project FAS2025 zoeken we ondersteuning. FAS2025 is een groot 10-jarig project over kinderen die beschadigd zijn doordat hun moeders hebben gedronken tijdens de zwangerschap. Meer informatie over dit project is te vinden op www.fasproject.nl.

De werkzaamheden:

 • Verschillende social media kanalen onderhouden
 • We hebben heel veel foto en filmmateriaal. Je maakt een selectie en gebruikt dit in blogjes, nieuwsbrieven en social media
 • Schrijven van Blogjes.
 • Bijdragen aan creatieve brainstorm.

Wat bieden wij?

 • Je komt terecht in een team van creatieveling met achtergrond in de journalistiek, kunst en film.
 • Grote vrijheid om mede vorm te geven aan het een multimediaal project.
 • Een kleine vergoeding.

Het Witte Bos: Stichting het Witte Bos is in 2012 opgericht door Allard de Witte en Joost Bos. De missie van de stichting is om onderbelichte maatschappelijke kwesties onder de aandacht te brengen. Het Witte Bos maakt grote maatschappelijke projecten vanuit een journalistiek en kunstzinnig perspectief. We maken boeken, films, sites, exposities, geven lezingen, organiseren participatieprojecten en nog veel meer.

Sollicitatieprocedure

Stuur zo snel mogelijk je CV en motivatiebrief naar allard@wittebos.nl

Gezocht: filmtalent :-)!! Voor 6 oktober dus al snel!

Written on september 22, 2016 at 11:53, by

hulogo
De opleiding Communicatie zoekt studenten die op 6 oktober kunnen filmen in de Galgenwaard (alumni-bijeenkomst) om een mooie aftermovie te maken. Mooie shots, korte quotes van alumni en (oud)docenten en sprekers is wat we voor ogen hebben.
Dus ben jij hier goed in, vind je het leuk, wil je wat bijverdienen en kan je op 6 oktober van 19-23 uur?
Mail dan snel naar kim.vanderheijden@hu.nl
Kim van der Heijden
Opleidingsmanager opleiding Communicatie, Hogeschool Utrecht, Instituut voor Communicatie.
Tel: 06 39 26 40 13

Redacteuren/ fotografen voor SocialStart Magazine

Written on september 20, 2016 at 19:38, by

imagesImpact maken en geld verdienen: sociaal ondernemerschap heeft de toekomst. De Amsterdamse organisatie SocialStart biedt jonge mensen, door middel van een traineeship, de kans om zelf  sociaal te gaan ondernemen.

Vanwege de groeiende interesse in deze sector maakt SocialStart nu een printed magazine over maatschappelijke organisaties, trainees en sociaal ondernemen: doe jij mee?

Wat willen wij doen?

In samenwerking met het magazine over sociaal ondernemen in Nederland so/creatie maken wij de komende maanden een interessant en prikkelend magazine voor SocialStart over sociaal ondernemen.

Wie zoeken wij?

We zoeken een aantal gedreven freelancers (redacteuren en of fotografen) die samen met ons dit tijdschrift willen gaan maken. Als redacteur schrijf je portretten, houd je interviews met trainees en ga je zelf langs sociale ondernemingen in Amsterdam om inspirerende verhalen te schrijven. Als fotograaf maak je prachtige (bijpassende) magazine portretfoto’s voor deze uitgave. Affiniteit met persoonlijke verhalen,  start-ups en sociaal ondernemen is zeker mooi meegenomen.

Het magazine

Het magazine zal circa 30/35 pagina’s bevatten waarin we meer dan 12 spreads met verhalen willen maken (400-500 woorden per verhaal). Eind oktober hopen we dan alle verhalen af te hebben zodat het magazine eind november geprint en verspreidt kan worden.

Wat bieden wij jou?

Als freelancer ga je zelf op pad (in en rondom Amsterdam) om de interviews, verhalen of foto’s te maken. Je kan deze vervolgens vanuit je eigen huis, werkplek of school uit werken. Naast een goede ervaring bieden wij jou een mooie financiële vergoeding en worden al je gemaakte reiskosten vergoed.

Interesse?

Klinkt dit goed? Neem dan contact met mij op!

Naam: Jasper Kars

E-mailadres: jasper@socreatie.nl

Telefoon: 06-81470275