Skip to Content

Freelance

Written on september 13, 2012 at 07:56, by

Dit is de site van het Freelancebureau van de School voor de Journalistiek (Instituut voor de Media) van de Hogeschool van Utrecht. Boven- en onderaan deze pagina staan links met de belangrijkste algemene informatie voor achtereenvolgens opdrachtgevers, ouderejaars studenten en de freelancers ‘nieuwe stijl’ (derdejaars). Hieronder staan de opdrachten die bij het bureau binnengekomen zijn, de meest recente eerst. Een lijst met de laatste opdrachten staat in de rechterkolom.

Deze opdrachten zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor studenten die in het derde (of vierde) jaar van hun studie het vak Freelance volgen in Utrecht! Opdrachtgevers verbinden zich aan deze voorwaarde om gratis hun opdrachten te kunnen plaatsen. 

Belangrijk: als je op een opdracht reageert, zet dat dan bij het commentaar, met vermelding van de datum. Als je de opdracht verworven hebt, doe dat dan ook. Laat het freelancebureau het weten als de opdracht van de site verwijderd kan worden.

Alle mail naar: yolan.witterholt@hu.nl

Spotters voor een documentaire over Zuid-Afrika

Written on september 22, 2014 at 19:36, by

Op zoek naar freelance-uren? Je bent meer dan welkom om ons – Loeke de Waal en Steffi Posthumus – te komen helpen bij onze documentaire over voluntourism! (= vrijwilligerswerk op vakantie, in Zuid-Afrika).

Met zo’n 20 uur aan interviewmateriaal (zowel Engels als Nederlands) zijn we hard op zoek naar mensen die ons willen helpen spotten.

Een paar dingen op een rijtje:

- De periode waarin we alles gespot moeten hebben is september/oktober;

- Drie van de zeven interviews zijn in het Engels;

- We hebben geen kantoor dus je kan gewoon vanuit huis werken;

- We hebben geen budget voor een vergoeding, maar wel plek op de aftiteling :)

Meer weten? Stuur ons een berichtje via Project Gap Year en/of mail naar projectgapyear@live.nl

 

Onderzoeksjournalisten voor Hillridge.nl

Written on september 15, 2014 at 11:17, by

hillridgeHillridge.nl zoekt onderzoeksjournalist voor: Vestia in het klein
De directeur van de Woningbouwvereniging Amerongen verzon een project waarvoor hij de handen snel op elkaar kreeg, maar die de vereniging een decennium later de kop blijkt te kosten. Het faillissement is er, huurverhogingen dreigen. De directeur is weg, met riant salaris. Kon er dan echt niemand opletten?

Hillridge.nl zoekt onderzoeksjournalist voor: Waar is toch dat Let de Stigterpad?
Nationaal Park Heuvelrug kwam stroef tot stand en heeft nog altijd weinig smoel. Een flink aantal particuliere landgoedeigenaren blokkeert vooruitgang. Symptomatisch is het Let de Stigterpad, een duur fietspad dat weliswaar prachtig door het bos slingert, maar slechts voor de helft afkwam, moeilijk te vinden is en waarvan geen toerist het bestaan mag weten.

Hillridge zoekt human-interestjournalisten voor de serie: Transitie, wat is dat dan.
Portretten van mensen die te maken krijgen met ‘de transitie’. Per 1 januari wordt zorg geleverd door de gemeente. Wat merkt de client ervan, de kleine zorgverlener, de mantelzorger. En hoe houdt de zorgambtenaar of -wethouder zich staande in het woud van regels en subsidies en een slagveld vol zorgaanbieders en belangenverstrengeling.

Hillridge zoekt voorts freelancers en stagiairs die in samenspraak met de redactie zelf onderwerpen willen zoeken, oppakken en uitwerken. Het nieuws ligt echt op straat, elke dag weer!

Hillridge is een lokaal/regionaal medium dat nieuws probeert te brengen op een manier die het universele waarde geeft. De verhalen spelen zich af op de Heuvelrug, maar dat had overal kunnen zijn.

Om meer van die verhalen te maken zoekt Hillridge stagiairs en freelancers die met wat journalistiek lef buiten de gebaande paden willen treden. Van freelancers wordt veel zelfstandigheid verwacht, hen wordt naast professionele begeleiding ook veel vrijheid gegeven. Vergoedingen zijn er vooralsnog niet, er wordt hard gewerkt aan een betaalmuur en een kanaal op Blendle en je mag ook zelf met je verhaal de boer op.

Interesse? Neem contact op met Anthon Keuchenius. hillridge@xs4all.nl of 0624612602

Schrijvers voor communicatiebureau

Written on september 10, 2014 at 16:22, by

Zeilstra_en_partners_logoZeilstra en Partners is een communicatie en public affairs adviesbureau. Onze adviseurs zijn ervaren generalisten. Wij laten het niet alleen bij een analyse en strategisch advies. Op verzoek van de opdrachtgever nemen we ook uitvoerende werkzaamheden voor onze rekening. Voor enkele van onze klanten, non-profit organisaties, verzorgen wij de totale communicatie waardoor wij voor hen o.a. ook regelmatig (wekelijks) artikelen en nieuwsbrieven schrijven.

Wij zijn daarom op zoek naar ervaren studenten die ons kunnen helpen met de volgende werkzaamheden:

 • schrijven van persberichten;
 • schrijven van artikelen voor deze websites en het maken van nieuwsbrieven;
 • volgen en verslaan van politieke ontwikkelingen die voor de betreffende opdrachten van belang zijn;
 • interviewen.

 

Aanvullende informatie:

 • graag gedurende langere tijd beschikbaar;
 • in principe betreft dit een doorlopende opdracht;
 • ingang zo spoedig mogelijk;
 • vergoeding zal plaatsvinden in overleg.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mireille van Velde via telefoonnummer 0612409669 of m.vanvelde@zeilstra-en-partners.nl

Freelancers met een neus voor goede verhalen

Written on september 10, 2014 at 15:22, by

IFA-Aifamsterdam is een internationaal pers/syndicatie agentschap. Wij vertegenwoordigen wereldwijd meer dan 500 journalisten en een groot aantal publicaties (van The Daily Telegraph en The Sunday Times tot Mojo en Clash magazine). Wij zorgen ervoor dat het werk van die journalisten wordt uitgegeven en dat de stukken uit de door ons vertegenwoordigde publicaties worden geherpubliceerd. IFA-Amsterdam werkt zonder tussenkomst van derden met publicaties in meer dan 40 landen.

Wat doen wij? Elke dag komen er bij ons nieuwe features binnen. Daarnaast gaan we actief op zoek naar actuele interviews en reportages, al dan niet op verzoek van onze klanten. In ons aanbod ligt de nadruk op tekst: interviews en reportages met betrekking tot entertainment/ cultuur, achtergrond bij het nieuws, business en lifestyle.

We houden onze cliënten dagelijks, wekelijks of maandelijks op de hoogte door, onder andere, het e-mailen van aansprekende suggesties. Als een klant/redacteur geïnteresseerd is in één van de voorgestelde stukken, e-mailen wij het volledige artikel ter overweging. De klant laat ons vervolgens weten of die het stuk al dan niet wil plaatsen en verwerft eventueel het exclusieve éénmalig publicatierecht voor haar verspreidingsgebied. (voor een uitgebreidere uitleg: http://www.ifa-amsterdam.com).

Voor ons agentschap is het essentieel om vooruit te denken; wij zijn altijd op zoek naar onderwerpen en verhalen die in de nabije toekomst interessant zullen zijn. Op het gebied van entertainment (film, muziek, etc.) zijn wij ruim voorzien van actuele interviews, maar op ieder ander gebied zijn wij altijd op zoek naar aansprekende interviews en reportages.

Wat doe je bij ons? Wij zouden graag willen dat jij met ons meedenkt en op zoek gaat naar interessante verhalen en interviews met aanleiding tot publicatie in de toekomst. Wij zoeken freelancers die zelfstandig kunnen werken, initiatief nemen, analytisch kunnen denken en een brede belangstelling hebben. Daarnaast moet je een goede beheersing hebben van de Engelse taal, doortastend zijn en je kunnen verplaatsen in de belangstelling van lezers in andere landen.

We verlangen dat je met ideeën komt en op zoek gaat naar verhalen en interviews. Vervolgens willen we dat je het verhaal of interview dat je gevonden hebt aan ons pitcht. Als het een bestaand stuk betreft en als de ‘reprint rights’ beschikbaar blijken, zullen wij het, indien interessant genoeg, aan onze klanten aanbieden. Wij zullen je op de hoogte houden van eventuele belangstelling en respons op het door jou aangebrachte stuk.

De uurinvestering is flexibel: het is de bedoeling dat je precies aangeeft hoelang je waarmee bezig bent geweest om tot een goede pitch te komen.

Wij bieden in eerste instantie geen financiële vergoeding maar daar kan over gepraat worden als een stuk dat je gevonden hebt verkocht wordt.

DUIC zoekt journalisten en fotografen

Written on september 10, 2014 at 15:12, by

duic

Wat is DUIC?

De Utrechtse Internet Courant, kortweg DUIC, biedt Utrechters hoogwaardige en onafhankelijke berichtgeving over hun stad. DUIC is nu drie jaar oud en in die jaren zijn we uitgegroeid tot een medium met een bereik van 175.000 bezoekers per maand en dat aantal groeit gestaag. Behalve via de website DUIC.nl wordt er ook dagelijkse nieuws verspreid via digitale nieuwsbrieven, Twitter en Facebook. DUIC steunt op een aantal redactionele peilers: nieuws, economie, sport, politiek, cultuur, uitgaan, criminaliteit en wonen.

Wat zoeken wij? Wij zoeken studenten die proactief en zelfstandig voor DUIC aan de slag willen gaan. Zowel schrijvende studenten als fotograferende studenten kunnen bij ons terecht, voor zowel zacht als hard nieuws.

Wat bieden wij? Naast de mogelijkheid om te publiceren op een snel groeiend medium met een groot bereik is werken voor DUIC een leerzame ervaring in de journalistiek. Onder begeleiding van een enthousiaste redactie kan je met veel vrijheid functioneren.

Belangstelling? Neem contact op met hoofdredacteur Michael Kroonbergs (michael@duic.nl)

DJ Guide zoekt interviewers

Written on september 10, 2014 at 15:05, by

Logov2-114x89

Bij DJGuide krijgen we regelmatig interviewverzoeken van bekende en opkomende DJ’s/artiesten en met het Amsterdam Dance Event (15 – 19 okt) in het vooruitzicht zullen dat er alleen maar meer worden. Wij zijn daarom op zoek naar studenten die het leuk vinden om deze interviews voor ons uitvoeren.

Wij bieden:

 • De kans om bekende DJ’s / artiesten te ontmoeten
 • De gelegenheid om aan je portfolio te werken. Interviews worden gepubliceerd op onze site www.djguide.nl  en jouw naam kunnen we vermelden.
 • DJGuide bereikt meer dan 400.000 unieke bezoekers per maand.
 • Sommige interviews gebeuren op grote evenementen, je kan dan ook nog een leuk feestje meepakken
 • Onkostenvergoeding is per interview bespreekbaar.

Lijkt het je wat? Neem dan contact op met Edwin Lotten of Freek Regout, info@djguide.nl, 0182 546 792

Videoverslaggevers voor kindersportdag Utrecht

Written on september 9, 2014 at 13:02, by

‘Meer dan sport’
Op 1 oktober 2014 wordt er een sportd78e197e460e92522082e8711affcec95ag georganiseerd voor een aantal basisscholen, de basisscholen strijden tegen elkaar met uiteindelijk 1 winnende school. Maar het belangrijkste is de samenhang, sportiviteit en het plezier. Van deze mooie dag willen we een graag beeldmateriaal en een verslag. En dan het liefst dat de samenhang, sportiviteit en het plezier het meest naar voren komen. Er moeten uiteindelijk 2 (video) verslagen gemaakt worden. Eén gericht op de deelnemende basisscholen en één voor de organisatie als een soort backstage verslag.

Praktische informatie
Het wordt gehouden op 1 oktober op de atletiekbaan in het Prinses Amalia park te Utrecht. De dag zal ongeveer beginnen rond 8:00 en eindigen rond 14:00. Verder moeten er afspraken gemaakt worden, daarvoor zullen we voor het evenement een afspraak maken. Het gaat om vrijwilligerswerk; er is voor deze opdracht geen budget beschikbaar.

Belangstelling?

Neem contact op met Luuk von Burg
luuk@vonburg.nl
0650472393

Bloggers voor sollicitatiesite

Written on september 5, 2014 at 14:41, by

businesstalent

Aan het eind van de maand wordt er een nieuwe website gelanceerd met als onderwerp solliciteren. Dit zal de vorm van een blog aannemen en wij zijn dus opzoek naar bloggers/schrijvers die stukjes willen schrijven voor de website. In ruil daarvoor is het mogelijk om een account aan te maken op de blog zodat jullie een platform hebben waar je jezelf kan laten zien. Met dit account kan je zelf je artikelen uploaden op de blog en kunnen wij ze nakijken en daarna publiceren op de website. Wij verwachten dat de blog veel gebruikt gaat worden door HBO en WO studenten die aan het eind van hun studie zijn of al afgestudeerd zijn en op zoek naar een baan gaan. Daarnaast zullen bedrijven ook gaan schrijven op de blog.

Voor de blog zijn we op zoek naar informatieve artikelen over solliciteren en alles daarom heen. Uiteraard zijn er al veel artikelen over hoe je je moet kleden, hoe een sollicitatiegesprek verloopt, welke vragen moet je stellen etc. Daarom zou het leuk zijn als jullie weer wat nieuwe onderwerpen zouden bedenken waardoor de sollicitatie van een andere kant wordt belicht. De artikelen zijn ongeveer 200-300 woorden en moeten informatief, nuttig en makkelijk leesbaar zijn.

Wij willen wel duidelijk maken dat de artikelen niet worden verwijderd van de website wanneer je je account verwijdert. Natuurlijk kunnen jullie je artikelen voor andere doeleinden gebruiken, maar de artikelen zullen ook op de website blijven staan.

Belangstelling: neem contact op met  Suzanne Hoff, Blog Manager Business Talent Network  in Amsterdam

 

Business Talent Network

Zilveren Toren (9e verdieping)

Stationsplein 51 – 53

 +31(020)42 15 118

 Suzanne@BusinessTalentNetwork.nl
BusinessTalentNetwork.nl

 

Medewerker publiciteit kookboek kinderorganisatie WBJG

Written on september 5, 2014 at 13:15, by

wbjg_logo

Stichting WBJG (Wat Ben Je Gegroeid) organiseert langlopende projecten en activiteiten die kinderen unieke ervaringen brengen en een leven lang bijblijven, omdat kinderen van nu kiezen hoe onze wereld er straks uitziet! Wij hebben een bijzondere freelance opdracht. Wil jij ons ondersteunen bij het volgende project:

* 27 september organiseren wij een proeverij! Iedereen uit Oegstgeest kan komen met een gerecht, wordt op de foto gezet en daar gaan wij een uniek kookboek van maken! Verder is er die dag van alles te beleven (workshops zoals pijl&boog maken, vuur maken, je eigen mok maken en nog veel meer). Dit unieke evenement ga jij op de kaart zetten! Hoe? Verras ons en Nederland! Wordt vervolgd…..

Wij zoeken iemand die:

 • graag in de belevingswereld van kinderen wil stappen (4 t/m 12 jaar)
 • oog heeft voor een duurzame wereld
 • zelfstandig kan werken en initiatief neemt
 • een netwerker is
 • de stichting WBJG kan doen groeien
 • mobiel is (Oegstgeest)
 • beschikbaar is per direct; september – oktober 2014
 • een ster is in journalistiek
 • betrouwbaar is

Wij bieden:

 • een inspirerende werkomgeving
 • een unieke ervaring

Wij willen:

 • een hele actieve benadering naar media (lokaal, krant/bladen/tv)
 • vooraf een origineel persbericht naar lokale media
 • een sfeerverslag van 2 A4’s
 • achteraf een bijzonder persbericht naar lokale media

Geïnteresseerd? Zin in? Mooi! Bel of mail me: Stichting WBJG, Heleen Eshuis, 06-24749917, info@wbjg.nl

Meer informatie op www.wbjg.nl

Filmfans met schrijfambitie

Written on september 5, 2014 at 13:09, by

filmpjekijken

Kijk jij ook reikhalzend uit naar de release van ‘popcornfilms’ als The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 of The Hobbit: The Battle Of The Five Armies, maar kun je net zo goed genieten van Boyhood, Maps To The Stars of Chef? Dan zijn WIJ op zoek naar JOU!

Het Nederlandse medialandschap werd in december 2011 verrijkt met filmpjekijken.com, een brede journalistieke filmsite die alles herbergt. Van nieuws tot reportages en van reviews tot achtergrondverhalen. En dat alles vaak met een knipoog geschreven. Veel filmsites lijken namelijk uit het oog te zijn verloren waar film grotendeels om draait: vermaak. Even ontsnappen aan je eigen realiteit.

Mede door dat gegeven en omdat wij denken dat de toekomst van de filmjournalistiek op internet ligt, zijn wij begonnen met deze site. Daarbij worden alle (technische) mogelijkheden die internet te bieden heeft, optimaal gebruikt. Ook qua content proberen we onderscheidend te zijn. Met naast de geijkte artikelen ook interviews of achtergrondverhalen waaruit passie voor film blijkt.

Maar dat kunnen wij niet alleen. Daarom zoeken wij ter versterking van onze redactie doorlopend filmfans met journalistieke ambitie, of beginnende schrijvers in opleiding met een warm hart voor film. De insteek van redactionele content is altijd journalistiek, maar er moet ook liefde voor film uit blijken. Waarbij niet zozeer de kunstvorm film, maar juist het vermakelijke aspect centraal staat.

Wat zoeken wij?

Filmfans met een passie voor schrijven of schrijvers met een passie voor film. Die voor ons filmpersvoorstellingen willen bezoeken. Of thuis op de bank een DVD’tje willen recenseren. Bruisen van de ideeën voor journalistieke achtergrondverhalen met een knipoog. Of misschien ook wel eens naar Londen, Parijs of zelfs New York of Los Angeles willen om een filmster te interviewen. Het liefst zien wij dat mensen minstens twee keer per maand naar een filmpersvoorstelling kunnen en willen. Let op: persvoorstellingen zijn bijna altijd in Amsterdam en overdag op weekdagen. Maar we zijn niet alleen op zoek naar recensenten, ook ons nieuwsteam kan wel wat versterking gebruiken, terwijl er voor mooie achtergrondverhalen en interviews ook altijd ruimte is.

Daarnaast zijn mensen die goed uit de voeten kunnen met bijvoorbeeld Final Cut Pro van harte welkom om zogenaamde generic content te monteren tot leuke filmpjes voor op de site.

Wat bieden wij?

Niet alleen bieden wij een – vinden wij – prachtig podium voor je artikelen, het is ook nog eens heel leuk om te doen! Een vergoeding voor het werk kunnen wij helaas niet bieden, daar de site ons ook niks oplevert. Zodra dat wel het geval is, zal de redactie zeker (mee)profiteren. Wel nodigen we onze medewerkers eens in de zoveel tijd uit voor een gezellige borrel. En voor studenten Journalistiek die hun 210 uren freelance moeten doen, is schrijven voor filmpjekijken.com natuurlijk hartstikke interessant.

Aanmelden en meer informatie

Je kunt je aanmelden door een mail met daarin je motivatie en contactgegevens te sturen naar beide hoofdredacteuren Rob Nijman (rob.nijman@outpost31.nl) en Jochem Geerdink (jochem@geerdink@outpost31.nl). Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een nadere kennismaking en proefopdracht. Voor meer informatie kun je ook bij Rob en Jochem terecht.

Filmpjekijken.com