Skip to Content

Freelance

Written on september 13, 2012 at 07:56, by

Dit is de site van het Freelancebureau van de School voor de Journalistiek (Instituut voor de Media) van de Hogeschool van Utrecht. Boven- en onderaan deze pagina staan links met de belangrijkste algemene informatie voor achtereenvolgens opdrachtgevers, ouderejaars studenten en de freelancers ‘nieuwe stijl’ (derdejaars). Hieronder staan de opdrachten die bij het bureau binnengekomen zijn, de meest recente eerst. Een lijst met de laatste opdrachten staat in de rechterkolom.

Deze opdrachten zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor studenten die in het derde (of vierde) jaar van hun studie het vak Freelance volgen in Utrecht! Opdrachtgevers verbinden zich aan deze voorwaarde, willen ze gratis hun opdrachten te kunnen plaatsen. 

Belangrijk voor opdrachtgevers: heeft u een opdracht die u graag op deze site geplaatst wilt zien, formuleert u dan een directe oproep aan de studenten. Zie elders op deze site wat daarin moet staan.

Belangrijk voor studenten: als je op een opdracht reageert, zet dat er dan bij! En meld het even bij Yolan Witterholt als een opdracht van de site kan/moet.

Alle mail graag naar: yolan.witterholt@hu.nl

Wie schrijft een goed stuk over ‘goed slapen’?

Written on september 25, 2016 at 14:16, by

logo_pritcher_10

Pritcher Pillows is een nieuw luxe merk voor één geheel nieuw soort hoofdkussen. Het kussen heeft een aantal beschermde kenmerken en slaap beter dan een standaard kussen.

Wij willen graag een onze website verrijken met een goed stuk over slapen, slapen in de wereld, slaapgewoontes en de voorwaarden om goed te slapen.

Wij zullen dit stuk ook landelijk publiceren zodat de schrijver er ook profijt van heeft.

De omvang van het stuk kunnen we in overleg bepalen en is uiteraard afhankelijk van je beschikbaarheid en inzet.

De periode waarin dit gedaan moet worden is: z.s.m! Dus ben je beschikbaar dan is dit een mooie gelegenheid om wat bij te verdienen.

Onze website is www.pritcherpillows.com

Contactgegevens: VOC Group bv, Milco Linssen, 0633655480, mlinssen@vocgroup.nl

Wij bieden een meer dan gemiddelde vergoeding die afhankelijk zal zijn van de te overeenkomen omvang van het stuk. Naast de vergoeding van minimaal € 300,- (en hoger, afhankelijk van de omvang) vragen we ook wat je:

 1. Uitstekend gevoel voor een creatieve levendige schrijfstijl.
 2. Enige affiniteit met het onderwerp ‘slapen’.

Aankomende onderzoeksjournalisten gevraagd

Written on september 23, 2016 at 20:04, by

burgerbelangenKen jij het programma De Monitor? Dan begrijp jij de onderzoeken die de website van de stichting Wegwijs Burger Belangen (Swbb) publiceert. Steeds meer mensen ervaren dat de overheid er zeker niet langer voor jou is, of zelfs tegen je belangen ingaat. Wat wordt ‘verkocht’ als ‘de participatiemaatschappij’ is vaak – vrij vertaald: u zoekt het maar uit!

Dit bedoelen wij: mensen met een laag inkomen die toch worden geacht hun schulden af te betalen, terwijl daar wettelijke bescherming tegen bestaat. Dat heet de Beslagvrije voet (BVV). Hoeveel mensen (en veel journalisten) weten dit niet en betalen maar, waardoor ze in nog grotere problemen komen…. Ben jij de onderzoeker die dit voor ons in een verhaal giet?

Of zorgverzekeraars die het moeilijk maken voor veel ouderen met chronische ziektes ofde overheid die regelt dat werknemers steeds minder vaste contracten krijgenen dus geen zekerheid hebben. Zoek dat eens haarfijn voor ons uit & publiceer!

Talloze problemen die je op tv slechts in minuten kan behandelen, zijn op onze website uitvoerig te beschrijven. Je kunt het zien als een aanzet tot grotere onderwerpen die via onze Swbb Twitter- en Facebook-pagina’s razendsnel impact kunnen maken. Tegelijk doe je ervaring op met een – vaak totaal onbekend – item waar je nu nog nergens over leest of hoort. Ben jij de eerste met een primeur?

Swbb zorgt voor begeleiding door ervaren, ter zake deskundige mensen waaronder een ervaren journalist met tientallen jaren praktijkervaring en veel knowhow. Uiteraard mag je ook met eigen onderwerpen aankomen, maar wij hebben voldoende onderwerpen die eens goed uitgezocht moeten worden. Interesse? We horen graag van jou!

Werkzaamheden zou 2 a 3 uur per week in beslag nemen en zal vanaf 1 oktober kunnen beginnen. Afgesproken onkosten worden vergoed en je zou vanuit huis kunnen werken.

Reacties naar  Anton Brehm, info@wegwijsburgerbelangen.nl

Redacteuren social media  en storytelling

Written on september 22, 2016 at 13:02, by

fasproject

Het Witte Bos initieert transmediale projecten op het snijvlak van journalistiek, kunst en maatschappij. Het persoonlijk perspectief staat bij elk project centraal.

Voor het project FAS2025 zoeken we ondersteuning. FAS2025 is een groot 10-jarig project over kinderen die beschadigd zijn doordat hun moeders hebben gedronken tijdens de zwangerschap. Meer informatie over dit project is te vinden op www.fasproject.nl.

De werkzaamheden:

 • Verschillende social media kanalen onderhouden
 • We hebben heel veel foto en filmmateriaal. Je maakt een selectie en gebruikt dit in blogjes, nieuwsbrieven en social media
 • Schrijven van Blogjes.
 • Bijdragen aan creatieve brainstorm.

Wat bieden wij?

 • Je komt terecht in een team van creatieveling met achtergrond in de journalistiek, kunst en film.
 • Grote vrijheid om mede vorm te geven aan het een multimediaal project.
 • Een kleine vergoeding.

Het Witte Bos: Stichting het Witte Bos is in 2012 opgericht door Allard de Witte en Joost Bos. De missie van de stichting is om onderbelichte maatschappelijke kwesties onder de aandacht te brengen. Het Witte Bos maakt grote maatschappelijke projecten vanuit een journalistiek en kunstzinnig perspectief. We maken boeken, films, sites, exposities, geven lezingen, organiseren participatieprojecten en nog veel meer.

Sollicitatieprocedure

Stuur zo snel mogelijk je CV en motivatiebrief naar allard@wittebos.nl

Gezocht: filmtalent :-)!! Voor 6 oktober dus al snel!

Written on september 22, 2016 at 11:53, by

hulogo
De opleiding Communicatie zoekt studenten die op 6 oktober kunnen filmen in de Galgenwaard (alumni-bijeenkomst) om een mooie aftermovie te maken. Mooie shots, korte quotes van alumni en (oud)docenten en sprekers is wat we voor ogen hebben.
Dus ben jij hier goed in, vind je het leuk, wil je wat bijverdienen en kan je op 6 oktober van 19-23 uur?
Mail dan snel naar kim.vanderheijden@hu.nl
Kim van der Heijden
Opleidingsmanager opleiding Communicatie, Hogeschool Utrecht, Instituut voor Communicatie.
Tel: 06 39 26 40 13

Redacteuren/ fotografen voor SocialStart Magazine

Written on september 20, 2016 at 19:38, by

imagesImpact maken en geld verdienen: sociaal ondernemerschap heeft de toekomst. De Amsterdamse organisatie SocialStart biedt jonge mensen, door middel van een traineeship, de kans om zelf  sociaal te gaan ondernemen.

Vanwege de groeiende interesse in deze sector maakt SocialStart nu een printed magazine over maatschappelijke organisaties, trainees en sociaal ondernemen: doe jij mee?

Wat willen wij doen?

In samenwerking met het magazine over sociaal ondernemen in Nederland so/creatie maken wij de komende maanden een interessant en prikkelend magazine voor SocialStart over sociaal ondernemen.

Wie zoeken wij?

We zoeken een aantal gedreven freelancers (redacteuren en of fotografen) die samen met ons dit tijdschrift willen gaan maken. Als redacteur schrijf je portretten, houd je interviews met trainees en ga je zelf langs sociale ondernemingen in Amsterdam om inspirerende verhalen te schrijven. Als fotograaf maak je prachtige (bijpassende) magazine portretfoto’s voor deze uitgave. Affiniteit met persoonlijke verhalen,  start-ups en sociaal ondernemen is zeker mooi meegenomen.

Het magazine

Het magazine zal circa 30/35 pagina’s bevatten waarin we meer dan 12 spreads met verhalen willen maken (400-500 woorden per verhaal). Eind oktober hopen we dan alle verhalen af te hebben zodat het magazine eind november geprint en verspreidt kan worden.

Wat bieden wij jou?

Als freelancer ga je zelf op pad (in en rondom Amsterdam) om de interviews, verhalen of foto’s te maken. Je kan deze vervolgens vanuit je eigen huis, werkplek of school uit werken. Naast een goede ervaring bieden wij jou een mooie financiële vergoeding en worden al je gemaakte reiskosten vergoed.

Interesse?

Klinkt dit goed? Neem dan contact met mij op!

Naam: Jasper Kars

E-mailadres: jasper@socreatie.nl

Telefoon: 06-81470275

Filmer voor Rechtbank Limburg

Written on september 20, 2016 at 19:32, by

rechtbank

De rechtbank Limburg is op zoek naar een enthousiaste, creatieve filmer voor het maken van korte, journalistieke filmpjes over uitspraken en andere rechtspraakgerelateerde onderwerpen.

Het is de bedoeling om onze vier persrechters voor de camera te interviewen over uitspraken en bijvoorbeeld juridische termen, waarbij zij op een toegankelijke manier korte uitleg en een toelichting geven. De filmpjes mogen niet langer dan 2 minuten zijn, moeten journalistiek van aard zijn en geschikt voor pers en publiek. Ze worden geplaatst op onze website.

Wil je ervaring opdoen met het maken van journalistieke filmpjes bij een rechtbank? Heb je affiniteit met de rechtspraak en/of rechtbankverslaggeving? Kun je ons als rechtbank adviseren over hoe je het beste een journalistiek kort filmpje kan maken, wat je daarvoor nodig hebt en hoeveel tijd maken en monteren kost? Dan is deze opdracht iets voor jou!

Wat ons betreft kan je gelijk beginnen met het maken van filmpjes. Je werkt samen met de drie medewerkers van Team Communicatie van rechtbank Limburg en met onze persrechters. De rechtbank heeft twee locaties, Roermond en Maastricht, en de camera-interviews met de persrechters zullen ook op deze locaties plaatsvinden.

Wij kunnen moeilijk inschatten wat de tijdsbesteding hiervan is en willen graag in overleg met jou als filmmaker hierover afspraken maken. Een stagevergoeding per gewerkt uur is mogelijk.

Jouw reactie zien wij graag tegemoet. Je kunt je aanmelden bij Team Communicatie van rechtbank Limburg, Sint Annadal 1, 6214 PA Maastricht. Team Communicatie is te bereiken per e-mail: rechtbanklimburg@rechtspraak.nl en per telefoon: 088 – 36 11 659.

Redacteuren voor Krant of Tijdschrift verbouwing Christelijk Lyceum Zeist.

Written on september 20, 2016 at 19:30, by

logo-clz

Het CLZ is een grote verbouwing aan het voorbereiden. Om alle belanghebbenden (ouders. leerlingen, omwonenden, belangstellenden etc.) te informeren en interesse en goodwill te wekken wil de bouwcommissie een krant of tijdschrift uitbrengen van zeer hoge kwaliteit; zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Wij zoeken een student of 2 studenten die voor deze krant/tijdschrift de complete redactie op zich nemen. En samenwerken met een vormgever.

Het is de bedoeling dat er eind december een editie uitkomt en in het voorjaar (2017) weer. Waarschijnlijk in het najaar (2017) en voorjaar ( 2018) nogmaals twee edities. Wij vragen van de student(en) te schrijven, interviews af te nemen en te verwerken, en ook 2 x een workshop “journalistiek schrijven of interviews afnemen” aan geïnteresseerde leerlingen te geven.

De werkzaamheden vallen tussen week 41 en week 46. In de lente nogmaals een periode van 6 weken in mei en juni. De werkzaamheden zullen voor een groot deel op het CLZ in Zeist plaatsvinden. Er staat een financiële vergoeding tegenover. www.clz.nl Contact: n.vanderbrugge@clz.nl Lindenlaan 23 Zeist 06-42304738

SPAT ZOEKT SCHRIJFTALENT!

Written on september 17, 2016 at 13:20, by

spat

SPAT, Schrijf Platform Aanstormend Talent, is een organisatie die jonge schrijftalenten met een affiniteit voor journalistiek een podium biedt om hun vaardigheden te ontwikkelen en zichzelf te profileren. Redacteuren krijgen de ruimte om te schrijven over onderwerpen op het gebied van media, cultuur en lifestyle, zonder dat iemand achter de schermen hun schrijfvrijheid beperkt. De artikelen kennen een wetenschappelijke invalshoek, maar worden op een populaire manier geschreven. Schrijvers zijn bij SPAT volkomen vrij in hun schrijfstijl, alhoewel artikelen wel aan bepaalde richtlijnen moeten voldoen.

SPAT kan gezien worden als een portfolio om te experimenteren met schrijfstijlen en onderwerpen. Tevens krijgen redacteuren bij ons de kans om artikelen online te publiceren. SPAT heeft een jonge, ambitieuze organisatie.

Wij zijn constant opzoek naar nieuw talent om ons karakter van ‘online portfolio voor beginnende schrijvers’ kracht bij te zetten. Schrijven voor SPAT is dan ook op vrijwillige basis.

Wat verwachten wij van jou?

 • Je bent nieuwsgierig naar de wereld om je heen en je hebt een oog voor interessante onderwerpen en invalshoeken.
 • Je bent bereid om één keer per drie weken een op (semi-)wetenschappelijke bronnen gebaseerd achtergrondartikel te schrijven.
 • Je hebt een unieke, levendige schrijfstijl om wetenschappelijke informatie om te zetten tot een aantrekkelijk en toegankelijk artikel.
 • Je kan werken met regelmatige deadlines en staat open voor opbouwende kritiek van onze hoofdredactie.
Wat biedt SPAT jou?
 • Een eerste opstap naar de journalistieke wereld; jouw artikelen worden online geplaatst en gepromoot.
 • Een hecht team met een gemoedelijke sfeer én een maandelijkse borrel.
 • Doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld de hoofd- en eindredactie.
 • Toegang tot bijvoorbeeld filmvoorstellingen.
 • Een breed lezerspubliek dat wij bereiken via onze website en sociale media.
Wil je solliciteren? Dat kan! Ga naar www.spatonline.nl/redacteurworden voor meer informatie en de sollicitatieprocedure. Wie weet tot snel!

Gezocht: communicatie talent voor ‘Lunchroom BioSoepi’

Written on september 12, 2016 at 15:27, by

logobrief

Stichting Philia gaat 1 september 2016 starten met een biologische lunchroom in Nieuw-Vennep. Een lunchroom gerund door mensen met een beperking..

Bij BioSoepi werken mensen met een beperking (met een hoog niveau) in de voorbereiding, keuken en de bediening. Zij worden begeleid door professionele medewerkers en vrijwilligers waardoor een goede kwaliteit van het eindproduct wordt gewaarborgd. Een belangrijke functie van het project is dat mensen met een beperking kunnen (leren) koken en werken in een professionele horecasetting. BioSoepi.nl werkt uitsluitend met verse biologische producten en ingrediënten uit de eigen volkstuin. Elke week staat er een op het seizoen afgestemde soep op het menu (bv. erwtensoep in de winter).

Voor de lancering van BioSoepi wij nu al op zoek naar meerdere enthousiaste vrijwilligers voor ondersteuning in de communicatie. Je werkt samen in een team. Er is veel ruimte voor eigen invulling en creativiteit. Er is ook op dit moment al veel werk te doen:

Je ondersteunt ons team bij de volgende werkzaamheden:

 • Social media: Het actueel houden van onze pagina’s op Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ en YouTube en eventueel het starten van een Instagram account
 • Persvoorlichting
 • Bedenken van / meedenken over marketing- & PR-campagnes
 • Inkoop, productie en distributie van communicatiemiddelen
 • Uitvoeren van marketingcampagnes zoals bijv. advertentiecampagnes en het maken/bewaken van bijbehorende projectplanningen en rapportages
 • Huisstijl management

Wij zijn een klein en gezellig team en geven we je de ruimte om met ons mee te denken en jezelf te ontplooien.

Spreekt onze missie jou aan en wil jij met ons meedenken?  Bel Vincent van Munster op 0614470977 of stuur een mail naar vincent@stichtingphilia.nl.

NOOT namens school : Alleen de werkzaamheden die met social media, tekst e.d. te maken hebben kun je hier meetellen voor het vak Freelance. Dus misschien is het verstandiger om bij een reactie alleen te gaan voor specifieke taken en niet voor het hele pakket dat hierboven staat.

Filmer voor wervende promo ‘Lunchroom BioSoepi’

Written on september 12, 2016 at 15:22, by

logobriefStichting Philia gaat 1 september 2016 starten met een biologische lunchroom in Nieuw-Vennep. Een lunchroom gerund door mensen met een beperking..

Bij BioSoepi werken mensen met een beperking (met een hoog niveau) in de voorbereiding, keuken en de bediening. Zij worden begeleid door professionele medewerkers en vrijwilligers waardoor een goede kwaliteit van het eindproduct wordt gewaarborgd. Een belangrijke functie van het project is dat mensen met een beperking kunnen (leren) koken en werken in een professionele horecasetting. BioSoepi.nl werkt uitsluitend met verse biologische producten en ingrediënten uit de eigen volkstuin. Elke week staat er een op het seizoen afgestemde soep op het menu (bv. erwtensoep in de winter).

Een heel nieuw concept en daarom willen wij een introductievideo laten maken voor nieuwe medewerkers en voor op onze websites. Dit kan bijvoorbeeld een animatie zijn en/of een (geacteerd filmpje). Maak jij dit communicatiemiddel voor ons? We horen ook graag welke vorm je adviseert. Het advies en de uitvoering kunnen eventueel gesplitst worden..

Wij zijn een klein en gezellig team en geven we je de ruimte om met ons mee te denken en jezelf te ontplooien.

Spreekt onze missie jou aan en wil jij met ons meedenken?  Bel Vincent van Munster op 0614470977 of stuur een mail naar vincent@stichtingphilia.nl.