Skip to Content

Freelance

Written on september 13, 2012 at 07:56, by

Dit is de site van het Freelancebureau van de School voor de Journalistiek (Instituut voor de Media) van de Hogeschool van Utrecht. Boven- en onderaan deze pagina staan links met de belangrijkste algemene informatie voor achtereenvolgens opdrachtgevers, ouderejaars studenten en de freelancers ‘nieuwe stijl’ (derdejaars). Hieronder staan de opdrachten die bij het bureau binnengekomen zijn, de meest recente eerst. Een lijst met de laatste opdrachten staat in de rechterkolom.

Deze opdrachten zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor studenten die in het derde (of vierde) jaar van hun studie het vak Freelance volgen in Utrecht! Opdrachtgevers verbinden zich aan deze voorwaarde om gratis hun opdrachten te kunnen plaatsen. 

Belangrijk: als je op een opdracht reageert, zet dat dan bij het commentaar, met vermelding van de datum. Als je de opdracht verworven hebt, doe dat dan ook. Laat het freelancebureau het weten als de opdracht van de site verwijderd kan worden.

Alle mail naar: yolan.witterholt@hu.nl

Drie leuke opdrachten via Britt Hooijmans (student svj)

Written on november 22, 2014 at 14:57, by

Volg je het vak Freelance en ben je op zoek naar een Freelance opdracht? Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven is op zoek naar iemand die veel (lees: véél) verstand heeft van Social Media. Denk daarbij aan Twitter, Facebook en Linkedin. Alleen wetende hoe een berichtje te plaatsen is bij lange na niet voldoende. Je moet deze voltallige Vereniging online op de kaart zetten. Enkel als doel je uren te halen is een dikke, vette no go. Interesse? Stuur me een PB!

Volg je het vak Freelance en ben je op zoek naar een Freelance opdracht? Blink is een organisatie die vrijwilligers inzet voor mensen met een beperking. Eens in de zoveel tijd brengen zij een nieuwsbrief uit met interviews over vrijwilligers en hun maatjes. Het is belangrijk dat je affiniteit met de zorg hebt, een goed luisterend oor en zeer secuur omgaat met de persoonsgegevens. Bij de kleinste onduidelijkheid kan een zorgvrager met een beperking afzeggen. Interesse? Stuur me een PB!

Volg je het Freelance en ben je op zoek naar een Freelance opdracht? Loopend Vuurtje staat in de top 3 van Nederlandse grootste aanbieders op het gebied van wandelvakanties. Van Marokko tot sneeuwtochten: het hele jaar kun je met hen op reis. Recent is de website vernieuwd maar de nieuwsbrief is daar nog niet op aangepast. Iedere maand ontvangen bijna drieduizend mensen deze nieuwsbrief. Via een website met bestaande templates moet een nieuwe nieuwsbrief worden vormgegeven. De teksten krijg je aangeleverd door Loopend Vuurtje. Ben je grafisch handig? Kun je goed luisteren naar de wensen van het bestuur en wil je dit bedrijf toevoegen aan je CV? Stuur me een PB!

Reacties dus naar Britt, zij fungeert als tussenpersoon (maar niet als opdrachtgever of beoordelaar). Je kunt haar bereiken via Facebook maar ook via de mail: britt.hooijmans@student.hu.nl

Freelance (technologie)redacteuren voor nieuwsberichten en interviews

Written on november 19, 2014 at 13:48, by

silicon

Freelance (technologie)redacteuren voor nieuwsberichten en interviews

De veranderingen gaan snel in de wereld van de technologie. Elke dag komen er nieuwe producten en diensten op de markt die in potentie de wereld ingrijpend gaan veranderen. De bedrijven die deze wereldveranderende technologieën bedenken, noem je startups. Google, Facebook, maar ook Uber en Airbnb waren ooit startups. In Nederland zijn Peerby en Blendle bekende namen. Elke dag komen er honderden startups bij die hetzelfde doel nastreven: een miljardenonderneming bouwen.

Ook in Nederland gaan de ontwikkelingen razendsnel. Tot voor kort er was geen enkel nieuwsmedium dat startups nauwgezet en op de voet volgt. Met Silicon Canals (www.siliconcanals.nl), opgericht op 25 augustus 2014, komt daar verandering in. Dit online journalistieke platform voor, door en over startups op de Amsterdamse grachten en die (ver) daarbuiten brengt deze snelgroeiende wereld in kaart door nieuwsgaring van journalistieke kwaliteit.

Voor Silicon Canals zoeken wij per direct:

redacteuren nieuws en interviews

die de startupwereld volgen. Dat doen wij met een aantal vooraf vastgelegde formats, hoewel er ook een hoop ruimte is voor eigen initiatief.

Wat doet een nieuwsredacteur? Door de verdere afkalving van het medialandschap moeten journalisten in een moordend tempo content produceren. Wij, de oprichters van Silicon Canals, zijn daar expert in geworden, en wij willen jou leren hoe je (met slimme inzet van social media, nieuwsbronnen en persberichten) snel artikelen van hoge kwaliteit kunt schrijven. Ook werkt een nieuwsredacteur nieuwe stijl aan zijn personal brand, door zijn netwerk op social media te vergroten en een expertise te claimen.

Wat zijn de werkzaamheden:
· Scouten van nieuwe startups
· Nieuws vergaren en verwerken over startups
· Interviewen van nieuwe of bestaande startups

Wat hebben wij te bieden:
· Samenwerking met ervaren journalisten (Parool, De Pers, Gentlemen’s Watch, voetbal.blog.nl, 2&more)
· Coaching: hoe werk ik aan mijn persoonlijke merk als journalist?
· Toegang tot een zeer invloedrijk netwerk van startups en investeerders
· Ontzettend veel leuke borrels in de Amsterdamse tech scene.
· Een kleine vergoeding per artikel.

Wat moet je kunnen:
· Vlot journalistieke content van hoge kwaliteit maken
· Enige kennis van Twitter, Facebook, WordPress en Google+ is een pré
· Goede beheersing van de Engelse taal
· Ervaring met het bijhouden van een inhoudelijke blog geniet onze voorkeur

Voor vragen, neem contact op met hoofdredacteur en uitgever van Silicon Canals: Remco Janssen | remco@siliconcanals.nl | 06-14787713
Meer informatie over Silicon Canals, lees: http://po.st/siliconcanals

Verslaggever Sinterklaasactie 22 november

Written on november 18, 2014 at 19:29, by

copy-logo-sints-hand-150pxZaterdag 22 november gaat Mixed Hockeyclub Hoevelaken ‘Scoren voor Kapoentje’. Dit is een actie die gevoerd wordt in samenwerking met de Rabobank in het kader van Maatschappelijk Ondernemen. De hele dag zal in het teken staan van Sinterklaas Kapoentje. De Stichting Sinterklaas Kapoentje is een organisatie die Sinterklaascadeautjes koopt voor kinderen die anders buiten de boot vallen vanwege de financiële situatie van de ouders/verzorgers. Wij vinden dat geen kind de pakjesboot mag missen!

De bedoeling van deze actie is dat alle teams (van de jongste jeugd tot de veteranen) zoveel mogelijk doelpunten gaan maken. Voor elk doelpunt wordt een bedrag gedoneerd en het team dat het meeste opbrengt krijgt een mooie teamprijs. De prijs is een professionele fotoshoot op locatie naar keuze van het team. Dat mag dus een stoere actie-shoot zijn tijdens een wedstrijd, een ‘urban-shoot’ of zelfs een fashionshoot incl. kleding, visagie en kapper! De moeite waard om voor te scoren dus! Deze prijs is beschikbaar gesteld door lokale ondernemers. Ook de Sint zal met een aantal Pieten komen aanmoedigen en wellicht zijn er zelfs Pieten met een onontdekt hockeytalent J

Op deze dag hebben we bijna alle partijen bij elkaar die van Kapoentje zo’n succes maken! De Rabobank is vertegenwoordigt als sponsor (en wil graag een interview geven J), het bestuur van de hockeyclub, ROC MN stuurt een aantal Zwarte Pieten en wij zijn er natuurlijk. Het drukwerk is wederom verzorgd door Drukpunt (onderdeel van de Amerpoort).

Bovendien wemelt het van de kinderen die met alles wat ze in zich hebben doelpunten gaan maken voor het goede doel! Dat is ook het mooie van deze actie, onze ‘dubbele agenda’ oftewel de diepere laag komt hier zo mooi naar boven, namelijk het bewust worden dat niet alle kinderen in jou omgeving het even goed hebben als jij. Dat is voor zowel kinderen (niet de allerjongsten natuurlijk) als voor de ouders nog steeds een eye-opener. Tevens geeft deze dag de verbinding tussen bovengenoemde partijen zo mooi weer.

Voor deze dag zijn wij op zoek naar iemand die een enthousiast verslag kan maken en eventueel een interview wil afnemen met de vertegenwoordiging van de Rabobank, de voorzitter van de hockeyclub en de voorzitter van Sinterklaas Kapoentje. Insteek van dit gesprek zijn samenwerken en verbinden. Voor meer informatie over Sinterklaas Kapoentje kunt u kijken op www.sinterklaaskapoentje.org

Lijkt het iemand van jullie leuk om ons deze dag te helpen? Heel graag horen wij van je!

Chantal van Doorn      06 – 218 099 50

www.sinterklaaskapoentje.org

info@sinterklaaskapoentje.org

Cameramensen en editors gezocht!

Written on november 12, 2014 at 13:57, by

meisje-met-de-microfoon.jpeg1-300x180

Voor de website htpp://www.meisjemetdemicrofoon.nl ben ik op zoek naar goede cameramannen (of -vrouwen natuurlijk!) en editors. Voor de rubriek Meisje op pad nemen we verschillende korte items op: interviews met BN-ers, reportages waarvoor we op bezoek gaan bij verschillende evenementen en activiteiten zoals het bezoeken van een stormbaan/fitness rave/waarzegger/you name it!

De items duren zo een 3 minuten en zijn met name entertainend van aard maar hebben ook een inhoudelijk tintje. (voorbeelden vind je bijv. Hier http://www.meisjemetdemicrofoon.nl/interview-met-dokter-date/ )

Opnames: Het idee is om wekelijks een nieuw filmpje te plaatsen op de website. Er staan de komende tijd ongeveer 12 opnamedagen gepland, dus je mag ook reageren als je slechts een aantal dagen kunt filmen of editten. Opnames zijn op locatie en kunnen dus in heel Nederland plaatsvinden maar zullen veelal rondom Utrecht plaatsvinden. Editten kan gewoon op een zelfgekozen locatie gebeuren.

De draaiperiode vindt in de eerste instantie plaats vanaf eind november tot begin januari. Bij succes wordt deze periode verlengd.

Capaciteiten: Ik ben op zoek naar een cameraman of -vrouw met een dynamische filmstijl die durft mee te denken over de opbouw van een item. Op het gebied van edit ben ik op zoek naar editor met een losse, creatieve en humoristische stijl (zie ook het voorbeeld van dr. Date).

Onkosten: Reiskosten kunnen worden vergoed, verder heb ik (nog) geen budget. Zodra er betaalde opdrachten binnenkomen kan er uiteraard ook betaald werk worden gedaan.

Contact : Bij interesse of voor meer informatie kun je contact opnemen met Roos Hes via roos_hes@live.nl of 06-5427 2760

Bloggers en webredacteuren voor JFK

Written on november 9, 2014 at 14:31, by

JJFKFK is net even anders: brutaler, scherper, modischer, origineler, breder en journalistieker. JFK bestaat sinds september 2006 en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot hét mannen-lifestyle-magazine van Nederland. En JFK heeft een website. De website groeit op dit moment hard en daarom zoeken wij extra handen om meer content te maken.

Wij zoeken creatieve en gedreven schrijvers die feeling hebben voor het medium, die zich kunnen identificeren met JFK en die zin hebben om onze website samen met ons naar een nog hoger plan te tillen.

Bij ons kun je onder begeleiding je schrijfstijl verder ontwikkelen, krijg je de vrijheid om eigen ideeën uit te werken en heb je alle ruimte om je te storten op je gewenste specialisaties.

Heb je belangstelling? Mail dan Jeroen Jansen op jeroen@jfkmagazine.nl en vertel ons waarom wij jou moeten hebben. JFK Magazine

Future Proof Media B.V.  |  Diemerhof 10-12 4e etage |  1112 XN Diemen  | M +31 (0)6 17 286 825

Op zoek naar wat journalistieke werkervaring? Ygenwijs zoekt jou!

Written on november 9, 2014 at 14:26, by

ygenwijsAls eindredacteur van de website Ygenwijs.nl ben ik op zoek naar een student journalistiek die zich op vrijwillige basis wil inzetten voor de site en het magazine van Ygenwijs.

Waarom deze wens? Welnu, er was eens een persoon genaamd Sander Roovers die in 2011 onder de noemer Ygenwijs een domeinnaam registreerde. Hiermee creëerde hij een website die zou gaan dienen als virtuele verzamelplaats voor hen waarvan wordt toegeschreven dat zij tot generatie Y behoren. Een site die Sander’s ideaal predikte: een wereld waarin iedereen werkt vanuit talent en passie. Er ontstond een uitwisseling van artikelen voor en door jonge mensen (of nog jong van geest), de zogeheten Meemakers, geschreven op vrijwillige basis en over datgene wat generatie Y bezighoudt. En dan met name over het onderwerp werk, denk aan artikelen over veelbelovende start-ups of de basisinkomen-theorie van Rutger Bregman.

In de jaren die volgden, groeide Ygenwijs.nl en zijn er anno 2014 ongeveer 70 Meemakers betrokken bij Ygenwijs. De site ontwikkelde zich van een op werkgericht medium als Intermediar naar een breder maatschappelijk platform voor generatie Y. Dat niet alleen over werk maar bijvoorbeeld ook bericht over Hollywood anno 2014 of technologische veranderingen in de samenleving . Verder kwamen er events, ontwikkelde Ygenwijs zich tot beweging, en, vanuit journalistiek oogpunt niet geheel onbelangrijk, er was de geboorte van Ygenwijs Magazine. Een blad dat ongeveer eens per kwartaal wordt uitgebracht.

Alles groeit en bloeit dus en wil nog verder doorgroeien en volgens mij heb ik daarmee in het kort wel kunnen uitleggen waarom ik, en mijn collega-eindredacteur voor het tijdschrift Mathias de Graag, nu op zoek zijn naar een assistent. Het werk behelst de volgende nogal concreet omschreven aspecten:

 • Nakijken van artikelen voor site en magazine
 • Redigeren van artikelen voor site en magazine
 • Het lanceren van artikelen via social media en bijhouden van social media-contacten
 • Het eventueel mede-verzorgen van de aanvoer van nieuwe artikelen voor site en magazine
 • Het eventueel zelf produceren van artikelen

Geschat zou ik zeggen dat je met dit werk voor Ygenwijs ongeveer zeven uur per week zult bezig zijn, waarbij ik wil benadrukken dat dit uiteraard in goed overleg gaat. Want dat zit hem ook in de flexibele aard van dit werk. Zoals ik al benadrukte in de openingszin, dit betreft een vrijwillige functie waarbij je van huis uit zult werken. Ben je nu geïnteresseerd? Stuur dan een bericht plus CV naar jeroen@ygenwijs.nl en mathias@ygenwijs.nl.

Met vriendelijke groet, Jeroen Lesuis

Opzetten Mensenrechtenjournaal

Written on november 9, 2014 at 14:13, by

ligaWe zijn een vereniging van (70) mensen die zich inzetten voor de bescherming van alle mensenrechten. We willen bekendheid geven aan al die rechten en aandacht vragen voor schendingen van die rechten, vooral wanneer deze in Nederland plaatsvinden. Een bestuur van 9 leden leidt de vereniging op vrijwillige basis en met ondersteuning van andere vrijwilligers.

De communicatie tussen bestuur en leden kan beter. De expertise van leden kan veel meer worden benut. Bovendien is het nodig, dat problemen van mensenrechten en prioriteiten daarbij door bestuur en leden worden gedeeld. Wij zoeken daarom iemand met affiniteit voor mensenrechten en enige deskundigheid op het gebied van journalistiek en communicatie om ons hierbij te helpen. Concreet denken we aan het opzetten van een periodiek met als werktitel mensenrechtenjournaal.

Daarin kan het bestuur vertellen waarmee het bezig is en de leden vragen om daarover hun mening en inzichten te geven. Leden kunnen ook worden uitgenodigd om meer specifiek vanuit hun deskundigheid een visie te geven over mensenrechtensituaties in Nederland. Daartoe kan hen een interview worden afgenomen. We staan open voor allerlei andere benaderingen, om een journaal in te richten, waarin wederzijdse informatie stimuleert en bindt.

Het is voor ons een nieuw initiatief, waarbij we niet precies kunnen inschatten hoeveel werk dat vraagt. We denken dat het opzetten van een journaal vooral vraagt om ingangen te bedenken en deze uit te proberen. Het product moet werken als start voor een verdere ontwikkeling. Daarom is het ook wenselijk om al in dit project een kleine permanente redactieraad te vormen.

Op dit moment liggen er een aantal initiatieven, zoals een mensenrechtencafé, waarbij een inleiding over een specifiek onderwerp moet prikkelen tot informele discussies tussen aanwezigen. Ook wordt nu de jaarlijkse uitreiking van een mensenrechtenpenning op 10 december voorbereid. Daarom vinden we de maanden van half november tot half februari een geschikte periode om dit project op te starten.

De vereniging heeft een bureau(tje) in Amsterdam, pal naast het station Muiderpoort. Daar liggen materiaal en gegevens, waarmee gewerkt kan worden, en zijn ook regelmatig vrijwilligers van bestuur of ondersteuning aanwezig. We stellen ons voor dat veel van het werk vanuit de Hogeschool, thuis, of andere locaties in het land kan worden gedaan. De invulling van het werk zal daarom in hoge mate in samenspraak met bestuursleden worden bepaald.

Liga voor de Rechten van de Mens

Minahassatraat 1

1094 RS AMSTERDAM

Tel./ Fax: +31 (0)20 6384567
E-mail: lrm@xs4all.nl
Website: www.ligarechtenvandemens.nl

Filmmateriaal selecteren en monteren voor een documentaire

Written on oktober 20, 2014 at 15:53, by

Wat is het verhaal achter jouw kleding?h3pmotives

Door middel van een korte trailer van ongeveer 2 minuten en een documentaire van ca. 20 minuten willen we antwoord geven op deze vraag. We zoeken hiervoor een gemotiveerde student die advies kan geven, film en foto materiaal kan selecteren en monteren tot een documentaire.

H3P Motives is groothandel en importeur van duurzame kleding/textiel en eigenaar van het modemerk RE-5. RE-5 staat voor het concept RE-think, RE-turn, RE-fund, RE-cycle, RE-vive. De kleding is gemaakt van 100% biologische katoen in GOTS gecertificeerde fabrieken en heeft tevens het Fairtrade Max Havelaar logo/keurmerk.

Het verhaal van deze kleding is dus heel anders dan het verhaal van bijv. ‘gewone’ katoenen kleding van “fast-fashion” merken zoals H&M of Primark. Door middel van een documentarie en trailer willen we graag het verhaal, met achtergrondinformatie over met name de impact van biologische katoen en fairtrade laten zien.

Er is ongeveer 2,5 uur aan filmmateriaal aanwezig; opgenomen in India gedurende bezoeken aan alle schakels in de keten van het productie proces. Tevens zijn er zo’n 1000 foto’s aan beeldmateriaal.

We zoeken een student die:

 • kan helpen en adviseren bij het selecteren van het bestaande foto- en filmmateriaal
 • het geselecteerde materiaal kan monteren tot een mooie korte en educatieve documentaire van +/- 20 minuten en een kort promotiefilmpje van +/- 2 minuten
 • een passie heeft voor duurzaamheid en met voorkeur iets meer wil weten over de kledingindustrie

We bieden je de mogelijkheid zich te verdiepen en ervaring op te doen in een belangrijke en acutele markttrend: duurzaamheid. Daarbij werk je nauw samen met Hein, expert in duurzaamheid binnen de kleding/ textielindustrie, die met H3P Motives en RE-5 de Max Havelaar Innovation Award heeft gewonnen.

Je werkt voornamelijk vanuit huis en er is in overleg een mogelijkheid tot vergoeding. We hopen het project z.s.m. te starten en het liefst (in overleg) voor eind 2014 af te ronden.

Interesse in dit project? Neem contact op met:

Hein Voss
Eigenaar H3P Motives / RE-5
heinvoss.bv@telfort.nl
06-46351763

Meer informatie op : www.h3pmotives.nl & www.re-5.nl

Enthousiaste freelancers voor sportredactie De Gelderlander (Rivierenland)

Written on oktober 13, 2014 at 20:40, by

gelderlander

Op de sportredactie van De Gelderlander in Tiel (editie Rivierenland) zijn we op zoek naar freelancers die werkzaamheden voor ons kunnen verrichten. Naast het bezoeken van sportwedstrijden in het weekend gaat het om het maken van interviews en voorverhalen. Ben jij een sportfanaat met een vlotte pen, kom je uit de omgeving van Tiel/Culemborg en wil je graag wat bijverdienen? Stuur dan een mailtje naar sport.tiel@gelderlander.nl.

Met vriendelijke groet, Mark van Steenbergen, Sportredactie De Gelderlander

Wie maakt er een kort filmpje / uitleg-animatie voor creatief en idealistisch adviesbureau?

Written on oktober 13, 2014 at 20:37, by

milieumeetlat

Promoting the Environmental Yardstick for Pesticides!

CLM is een adviesbureau dat werkt aan duurzame landbouw. Eén van onze producten is de Milieumeetlat, een tool waarmee boeren en hun adviseurs de impact kunnen zien van de door hen gebruikte gewasbeschermingsmiddelen op het grondwater, bodem- en waterleven. De Milieumeetlat bestaat uit: een website (www.milieumeetlat.nl), mobiele site (app) en tipkaarten per gewas. Daarnaast geven we trainingen voor adviseurs en aan groepen boeren in het gebruik van de meetlat.

CLM werkt momenteel aan verdere internationale vermarkting van de Milieumeetlat – the Environmental Yardstick for Pesticides – via ons netwerk van agro- en voedingsbedrijven. Het is namelijk een uniek en praktische tool, die zijn gelijke in het buitenland niet kent. Wij zoeken een  freelance-student die ons hiermee helpt.

Wij vragen iemand met

 • een opleiding in audio-visuele en digitale media;
 • passie en talent voor het maken van een informatief, leuk, dynamisch, kort filmpje in het Engels waarin de Environmental Yardstick for Pesticides wordt uitgelegd. Als voorbeeld zien wij http://www.stegginkensteggink.nl of Hoe het zit met eiwit – en de economie: http://youtu.be/_lwFpjX5mbk
 • kennis van/ervaring met doelgroep-onderzoek voorafgaand aan het maken van het filmpje en in de testfase.

Wij bieden

 • professionele, inhoudelijke begeleiding;
 • een stage of werkervaringsvergoeding;
 • een mooie bijdrage aan je portfolio;
 • ervaring met het werken voor een commercieel EN idealistisch bedrijf.

Reactie naar Jenneke van Vliet, medior adviseur, 0345 47 07 53, jvanvliet@clm.nl

http://www.clm.nl/news/240/73/Stage–of-werkervaringsplaats-Marketing-Audio-Visuele-Vormgeving